Kéményseprés: mélyen a zsebébe kell nyúlnia az államnak

Évi 6,5-7 milliárd forintba kerül majd a katasztrófavédelemnek a kéményseprő szolgáltatás ellátása – mondta a Napi Gazdaságnak a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének (Mokész) elnöke, Leikauf Tibor.

A múlt héten a parlament elé került törvényjavaslat értelmében ugyanis a jövő évtől az állami szerepvállalás teljessé válik a kéményseprésben, mivel a háztartásoknál ezen teendőket kizárólag a katasztrófavédelem látja majd el. Így a rendszeres és kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás ingyenessé válik. Ez Leikauf Tibor szerint a lakosságnak éves szinten 1000–2000 forint megtakarítást hozhat.

Ezzel nem érnek véget az állam költségei, mivel szerinte a katasztrófavédelem keretein belül létrehozandó kéményseprő-ipari szerv további pluszmilliárdokba fog kerülni az elején, mivel meg kell vásárolni a szükséges eszközöket, műszereket, gépjárműveket, informatikai rendszereket.

Leikauf Tibor szerint a megoldás költségeit így az adókon keresztül azok is fizetik majd, akik egyébként nem használnak kéményt, miközben a Magyarországon ingatlannal rendelkező külföldiek is élvezik majd az ingyenességet. A szakember szerint a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a meglévő kéményseprő vállalkozásokat kompenzálná az állam a veszteségeik miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.