Keményen kiosztotta a kormányt a Telekom-vezér

A Magyar Telekom vezérigazgatója végre kiállt a nyilvánosság elé a netadóval kapcsolatban. Azt mondta, a kormány felrúgta a stratégiai megállapodásukat. Kemény üzeneteket küldött. Nyilvánvalóvá tette: már az 1700 fős leépítésről is részben az eddigi adók tehetnek.

Kemény hangnemre váltott a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója, az internetadóra reagálva. Eddig sem a távközlési, sem a telefonadó alkalmával nem ütött meg különösebben kritikus hangot a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban a nyilvánosság előtt. Most azonban a portfolio.hu -nak adott interjújában meglehetősen élesen beszélt a tervezett intézkedésről. Elmondta, hogy sokkolta őket a hír, válságstábot kellett összehívniuk az ügyben, valamint hogy a valóság teljesen más, mint a Nemzetgazdasági Minisztérium indoklása. 

A megjegyzésre, hogy immár javulónak látszott az ágazat és a kormányzat viszonya, főleg a stratégiai megállapodások megkötését követően, a következőképp fogalmazott: "A tervezett intézkedés szembemegy a partnerségi megállapodás céljaival, és ellentétes a kormány korábbi szándékaival. Nem tudunk úgy tenni, mintha az eddigi különadóknak semmilyen hatása nem lett volna a Magyar Telekomra, hiszen már második éve nem tudunk osztalékot fizetni, és a létszámleépítések is részben arra vezethetők vissza, hogy a vállalat eredménye jóval kisebb, mint korábban. Az eddigieken felül bármilyen addicionális adóteher kivetése már a beruházásainkra is hatással lesz, nemcsak a szokásos, de a partnerségi megállapodásban említett beruházásainkra is."

Vagyis arra utalt, hogy részben a különadóknak is köszönhető a cégnél folyamatban lévő, 1700 fős leépítés. Mondandójában benne van az is, hogy a partnerségi megállapodásban vállalt beruházások tervét is felülvizsgálják, ha marad az internetadó. Annak bármilyen formáját igen kategorikusan utasította el a vezérigazgató. 

– Az év elején megkötött megállapodás alapján a Magyar Telekom támogatja a kormányt abban, hogy Magyarország az Európai Unió Digitális Menetrendjében 2020-ra kitűzött célokat két évvel korábban, már 2018-ban elérje, és addigra minden háztartásba eljusson a nagysebességű szélessávú internet. A cél tehát az, hogy hálózatot építsünk, és azon minél nagyobb adatforgalom legyen, emiatt azonban egyre több adót kell fizetnünk – vázolta a stratégiai együttműködés és az adó tervezete után létrejött kafkai világot Mattheisen.

A Nol.hu információi szerint ugyanakkor ma délután az iparág cégeinek számos vezetője által aláírt levelet juttattak el Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszternek, Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezetőnek és Seszták Miklósnak, aki az iparág felügyeletéért felelős fejlesztési tárca irányítója. A dokumentumot, amely részletesen taglalja az internetadó káros hatásait a gazdaságra, a növekedésre és a munkahelyteremtésre, természetesen megkapja Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.