Kemény megszorítás kell a növekedéshez

A versenyképesség javítása, a növekedés gyorsítása érdekében 2013-ig 1350 milliárd forinttal kellene csökkenteni az állami kiadásokat, bizonyos közkiadások reálértéken történő befagyasztása mellett – hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén. A megszorításokkal Magyarország ismét a régió élmezőnyébe kerülhetne, a gazdasági növekedés 2013-ra elérhetné a négy százalékot.

Ha a jelenlegi ötven százalék feletti állami újraelosztás nyolc százalékponttal csökkenne, akkor 2013-ban ismét 4 százalékos lenne a gazdasági növekedés – idézte fel a Reformszövetség javaslatát Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója, a Magyar Közgazdasági Társaság csütörtöki rendezvényén. A versenyképesség javítása, a növekedés gyorsítása érdekében 2013-ig 1350 milliárd forinttal kellene csökkenteni az állami kiadásokat, bizonyos közkiadások reálértéken történő befagyasztása mellett – tette hozzá. (A Reformszövetség tanulmánya még azzal számolt, hogy idén 3-3,5 százalékos lesz a gazdasági visszaesés.)

A régiós országok közül Szlovákiában a GDP-hez mért újraelosztás aránya 38 százalékos, a cseh 42 százalékos, a lengyel 44 százalékos, így ha Magyarországnak sikerülne 42 százalékra letornásznia a kiadásokat, akkor visszakerülnénk az élmezőnybe - hangsúlyozta a kutató.  A Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint elsősorban az állam működési kiadásait és gazdasági funkciót ellátó kiadásait szükséges csökkenteni. Az előbbire Magyarország GDP-arányosan 5,7 százalékot költ, a szlovákok 3,5 százalékot, a csehek 3,8 százalékot. A gazdasági funkciókra, például a MÁV-ra vagy a BKV-ra a magyar költségvetés a GDP 6,2 százalékát fordítja, a szlovák 4,0 százalékot, a lengyel 4,5 százalékot.

A szociális juttatások csökkentésének veszélyeire hívta fel a figyelmet Kovárik Erzsébet. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára szerint az 1990 óta kialakult duális gazdasági szerkezet a szakképzetlen munkaerőt alig képes foglalkoztatni, s ennek is köszönhető, hogy ma Magyarországon 200 ezer ember szociális segélyen él, emellett 400 ezerre tehető azok száma, akik nem kapnak szociális segélyt, noha nincs munkájuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.