Kemény brüsszeli hét előtt Magyarország

Mozgalmas lesz Magyarország és a magyar diplomácia számára a hét. Kiderül, mennyire lép fel keményen az Európai Bizottság a sarkalatos törvényekkel szemben, és milyen elszántak a parlamentben, hogy Magyarországot, vagy legalábbis a kormányt politikailag is szankcionálják.

Az Európai Parlamentben nem számíthat jóindulatra a magyar kormány, miután minden bizonnyal Martin Schulz, a szocialista frakció német vezetője követi – a keddi szavazás után – a parlament elnöki székében Jerzy Buzek lengyel politikust. Schulz pedig már a tavalyi médiatörvénnyel kapcsolatban is élesen bírálta a magyar kormányt.

A parlament strasbourgi plenáris ülése alatt az európai biztosok is a francia városban tartják heti ülésüket kedden délután. Ha elég jogalapot találnak rá a Bizottság jogi szolgálatán a biztosok minden bizonnyal úgy döntenek, hogy eljárást indítanak Magyarországgal szemben a bírák nyugdíjaztatása, az adatvédelmi hivatal függetlensége és a jegybank függetlenségének ügyében. A magyar kormány eddig azt hangoztatta: ha majd látják a konkrét kifogásokat, akkor tudnak érdemben reagálni – most erre már lehetőségük lesz. Bár egy magyar diplomáciai forrás úgy fogalmazott hétfőn: nem tragédia, ha megindulnak az eljárások, hiszen más tagállamokkal szemben lényegesen több ilyen eljárás zajlik jelenleg, mint ellenünk. Az ügyek persze akár az Európai Bíróság elé is kerülhetnek, ahol pénzbüntetés is kiszabható. Ráadásul a Bizottság elemzése a parlamentnek, és a tagállamoknak is erősebb alapot szolgáltat majd arra, hogy bírálják a magyar kormányt.

Ezt már szerdán megtehetik, ugyanis a parlament délután 3 órától tart vitát a magyarországi politikai fejleményekről, melyen felszólal José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. A vita központi kérdése az lesz, elegendő lépésnek tartják-e a parlamenti képviselők a Bizottság keddi döntését. Ezzel együtt az Európai Parlament csak február 2-ai, brüsszeli ülésén fogad el állásfoglalást a kérdésről. Magyarországot Győri Enikő, a külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára fogja képviselni, bár hétfőn olyan hírek is elterjedtek Brüsszelben, melyek szerint hazánk magasabb szinten képviselteti magát Strasbourgban.

Ioannis Kasoulides, az Európai Néppárt (EPP), a Fidesz pártcsaládjának ciprusi tagja, a képviselőcsoport alelnöke és a külügyi bizottság tagja lapunknak úgy nyilatkozott: az egyetlen „testület”, mely szankcionálhatja a magyar kormányt, az magyar nép. Mint mondta, fideszes kollégáival beszélgetve az a meggyőződése, hogy a magyar kormány a Bizottság bármilyen kérésének eleget tesz. „Ugyanúgy, mint tavaly” – utalt a ciprusi képviselő a médiatörvénnyel kapcsolatos módosításokra. Kasoulides ugyanakkor a Fideszre utalva azt is hozzátette: „Megvédjük a pártcsaládunk tagját!”.

Pénteken viszont újra Brüsszelre irányul a figyelem, hiszen akkor már Olli Rehn pénzügyi biztos fogadja Fellegi Tamás tárca nélküli minisztert. A találkozó hangsúlyozottan nem a hitelmegállapodásról szóló tárgyalás megkezdése lesz, a napirenden a feltételek megvitatása, a túlzott deficittel kapcsolatos eljárás és a jegybanktörvény lesznek majd.

A túlzott mértékű költségvetés hiány miatti uniós eljárás jövő héten kerül új szakaszba, amikor a pénzügyminiszterek tanácsán január 24-én meg fogja erősíteni a Bizottság múlt szerdai ajánlásait, azaz ki fogja mondani, hogy Magyarország nem teljesítette a tanács 2009 nyári ajánlásait. Ezután a Bizottság kezdeményezheti a kohéziós alapok kifizetéseinek felfüggesztését.

Olli Rehn, gazdasági és pénzügyekért felelős biztos és a teljes Európai Bizottság Magyarországra figyel
European Economic and Monetary Affairs Commissioner Olli Rehn addresses a news conference at the EU Commission headquarters in Brussels January 11, 2012. Belgium and Poland have taken effective measures to reduce their budget deficits for 2012, the European Commission said on Wednesday, following its earlier warning that the two countries were not on track to meet their targets. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.