Kemény megszorításokat ígérnek az európai bankok

Tevékenységek koncentrálása, fiókbezárások, leányvállalatok eladása, leépítések dominálnak a tervekben.
Kemény megszorításokat ígérnek az európai bankok idei első jelentéseikben. A pénzügyi válság után nyolc évvel is még üzletpolitikájuk átgondolására kényszerülnek.

Tevékenységek koncentrálása, fiókbezárások, leányvállalatok eladása, leépítések dominálnak a tervekben. Összesen 130 ezer bankalkalmazott nézhet új állás után. A bankok a válságot követő szigorodó szabályozást hibáztatják, így a tőketartalék emelésének kényszerét, de a vevőkört megtépázó lassuló gazdaság vagy az alacsony kamatszint is tetézte a szektor gondjait. A technikai kihívások is új helyzetet teremtettek, az internetes és mobilbankolás költséges háttere folyamatos fejlesztést igényel.

Cryan, a vaskezű bankvezér
Cryan, a vaskezű bankvezér
Kai Pfaffenbach / Reuters

A brit HSBC 2017 végéig 50 ezer állás megszüntetésére készül, ez az állomány tíz százaléka. A másik brit nagybank, a nyersanyagárak zuhanását különösen megsínylő Standard Chartered alkalmazottjai 15 százalékától, 15 ezer embertől válik meg.

Az olasz UniCredit 800 millió eurós nadrágszíjhúzást tervez, és legalább 18 ezer ember elbocsátására készül. A Deutsche Bank fogyókúrája lesz a legkeményebb: az alkalmazottak negyedének elbocsátásával 2018-ra már csak 77 ezer munkatárssal számolnak Németországban, 19 ezres csökkentéssel jár a Deut­sche Postbank eladása, és világszerte 9000 főt küldenek el a leányvállalatoktól.

Az elégedetlen részvényesek tavaly elérték, hogy leváltsák a bankot irányító tandemet, a helyükre kinevezett brit John Cryannal viszont törököt fogtak: a vaskezű menedzser a megszorító intézkedések sorában két évre befagyasztotta az osztalékfizetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.