Kellemes meglepetés az idegenforgalomban

2013. augusztusban mind a külföldi- (1,9 százalék), mind a belföldivendég-éjszakák száma (3,7 százalék) emelkedett itthon. A megszokott tendenciától eltérően a belföldivendég-forgalom növekedése meghaladta a külföldiét.

Augusztusban mind a külföldi- (1,9 százalék), mind a belföldivendég-éjszakák száma (3,7 százalék) emelkedett itthon. A megszokott tendenciától eltérően a belföldivendég-forgalom növekedése meghaladta a külföldiét – derül ki a KSH hétfői jelentéséből. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 11 százalékkal nőtt. Az árbevétel növekedésében szerepet játszott a kiadott szobák átlagárának 5,1 százalékos emelkedése is.

A nyár utolsó hónapjában a külföldi vendégek 1,8 millió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 2,4, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 1,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A jelentősebb küldő országok vendégforgalma változóan alakult. Míg a Németországból, az Olaszországból, az Ausztriából és a Csehországból érkező vendégek forgalma csökkent (9,7; 5,8; 11 és 3,6 százalékkal), addig az orosz, a brit és a lengyel vendégek által eltöltött éjszakák száma számottevően emelkedett (20; 12 és 7,7 százalékkal).

Ugyan ebben az időszakban a belföldi vendégek 2,0 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 5,3, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 3,7 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. A belföldivendég-forgalom ugyanakkor Budapesten 2,5 százalékkal visszaesett, a többi turisztikai régióban azonban nőtt. A szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 60 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 8,6 százalékkal emelkedett.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 67 százalékos volt, ami 3,2 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A vizsgált időszakban a gyógyszállók szobáinak igénybevétele kimagasló, 81 százalékos, az öt- és a négycsillagos szállodák szoba-kapacitáskihasználtsága szintén átlagon felüli, 71, illetve 78 százalékos volt.

Augusztusban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 871 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó
árbevétel (bruttó REVPAR) 9883 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 11 százalékkal magasabb volt, mint 2012 azonos időszakában. Összesen 36 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 22 milliárd forintot tett ki.

A vendéglátásból 6,6 milliárd forint folyt be, 362 millióval több, mint az előző év augusztusban. A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozás a szálláshelyeken augusztusban közvetlenül több mint 33 ezer főt foglalkoztattak, ami 3,0 százalékos bővülés 2012 azonos időszakához képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.