A költségvetésnek is kell az erősebb forint

Az államadósság csak akkor lesz a tavalyi alatt, ha sikerül a magyar valuta euróárfolyamát 306 forintra szorítani – többek között ez derül ki azokból az adatsorokból, amelyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium adott át a Költségvetési Tanácsnak (KT).

A testület akkor kapta meg a szaktárca hivatalos előrejelzéseit, amikor a kormány előkészítette a költségvetés módosítását – az Antenna Hungária, a Főgáz és a hulladékfeldolgozó Ave cégcsoport felvásárlása miatt írnak hozzá 152 milliárdos kiadást a számokhoz, néhány apróbb változtatás mellett. A módosítást a KT-nak is el kellett bírálnia, és ehhez a háromtagú testület megkapta a minisztériumi előrejelzéseket. A számsorokat a Költségvetési Felelősségi Intézet kérte ki közérdekű adatigénylés keretében, majd nyilvánossá tette honlapján. Négy év után így most először derül ki év közben, mire is számít a szaktárca – a kormány 2010-ben megszüntette ugyanis azt a gyakorlatot, hogy rendre kiadja a készülő belső előrejelzéseket, ezzel átláthatóbbá téve a költségvetési gazdálkodást.

A szaktárca számára az egyetlen kínos pontot az államadósság alakulása jelentheti, az adósságráta ugyanis még a hivatalos számítás szerint sem mérséklődik jelentősen, miközben ez változatlanul a költségvetésben előírt 296,6 forintos technikai euróárfolyammal kalkulálva mutatja a számokat. A közölt adatok szerint a ráta a tavalyi 78,26 százalékos szintről egészen 78,15 százalékra csökken – valójában azonban várhatóan magasabb lesz az idén, minthogy az is volt tavaly is. Az állam adósságának a múlt évben közel 40 százalékát tette ki a devizában elszámolt tartozás, és ugyan 35 százalékra csökken ez az arány a kormányzati törekvéseknek megfelelően az idén, az árfolyam alakulása azért így is nagyban befolyásolja a végső számokat.

A rátát ugyanis a forintra átszámolt adósságból mutatják ki, így ha gyengébb a magyar fizetőeszköz, akkor rosszabb a mutató is. Tavaly például 79 százalékos volt az adósságmutató a jegybanki elszámolásban –és ezt is csak úgy sikerült elérni, hogy az állam kis időre visszavásárolt kötvényeket néhány „baráti” befektetőtől. A most előrejelzett számok alapján hasonló trükkök nélkül csak akkor lehetséges tovább csökkenteni a rátát, ha az euró árfolyamát sikerül 306 forintra vagy az alá csökkenteni. A cél nem elérhetetlen: az árfolyam június elején is járt 310 környékén, de azt, hogy az adóssággal gondok lehetnek még, jól mutatja: az Euró pai Bizottság után a Költségvetési Tanács is jelezte, hogy lát ez ügyben kockázatokat.

Nincs gond azonban a hiánnyal – a versenyszféra béremelkedésének viszonylag gyors üteme miatt ugyanis a vártnál nagyobb lehet a bevétel a tb-alapoknál és az szja-ban is (közel 200 milliárd forinttal), ami fedezetet nyújt az alacsonyabb infláció miatt kieső százmilliárdos elmaradásra a fogyasztási típusú adóknál (áfa- és jövedéki adó). Ez utóbbi kiesés a szaktárca szerint egyébként nagyobb is volna, ha nem jönne be a gazdaság fehérítéséből (vagyis az online pénztárgépek beüzemelése miatt) 153milliárd forint többlet.

A bevételek 656 milliárd forinttal, a kiadások viszont 732 milliárddal haladják majd meg a tervezettet –leginkább a központi költekezés miatt (és még a bevásárlásokon kívül). Baj azonban nem lesz: az önkormányzatok ugyanis a tárca szerint megmentik a helyzetet, 30 helyett több mint 100 milliárd forint többlettel zárnak majd, így a végső elszámolásban a hiány a tervezett szinten alakulhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.