Keleti nyitásból nyugati bővülés

A keleti nyitás ellenére az Európai Uniónak ma nagyobb a súlya a magyar külkereskedelemben, mint egy évvel ezelőtt.

A KSH első becslése szerint idén októberben a magyarországi export értéke 7,7 milliárd euró (2276 milliárd forint), míg az importé 6,9 milliárd euró (2046 milliárd forint) volt. A kivitel euróban számított értéke 4,7, míg a behozatalé 2,7 százalékkal nőtt tavaly októberhez viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg többlete októberben így 781 millió euró (230 milliárd forint) lett, ez 164 millió eurós javulást jelent az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.

A kormány "keleti nyitás" politikája ellenére legfontosabb partnerünk továbbra is egyértelműen az Európai Unió, amelynek ráadásul most még nagyobb a súlya a magyar külkereskedelemben, mint amekkora egy évvel korábban volt. Idén októberben az export 77 százaléka ment az uniós tagállamokba, míg onnan az importunk 72 százaléka érkezett. Ezzel szemben egy évvel ezelőtt még ez az arány 76, illetve 70 százalék volt.

Az előzetes adatok szerint az idei első tíz hónapban összesen a kivitel értéke 68,6 milliárd euró (20 322 milliárd forint), míg a behozatalé 62,4 milliárd euró (18 481 milliárd forint) volt. A kivitel és a behozatal euróban számított értéke közel azonos mértékben, két és 1,8 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg többlete 231 millió euróval volt több, mint a 2012. január–októberi időszakban.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője szerint a várakozásokat jóval felülmúlta, hogy 781 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben októberben. A külkereskedelmi mérleg kedvező alakulásában a cserearányok javulása is szerepet játszhatott, mivel egyes információk szerint a gáz importára szeptembertől csökkent.

A hazai külkereskedelem lényegesen gyorsabban nőtt a német külkereskedelemhez képest, a német export egy év alatt mindössze 0,6 százalékkal nőtt, azonban az import 1,6 százalékkal csökkent októberben. Az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra indikátorok az európai gazdaság recesszióból való kilábalási folyamatát jelzik, így a külső kereslet várható javulása, valamint a felfutó hazai autóipari termelés hatására az idén a többlet meghaladhatja a 7 milliárd eurót. A szufficit jövőre kismértékben tovább emelkedhet, mivel a belső kereslet várható élénkülését ellensúlyozhatja a külső kereslet javulása, ezért 2014-ben 7,4 milliárd eurónyi többlet várható - írta elemzésében Suppan Gergely.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a külkereskedelmi mérleg októberi többlete továbbra is jelentős, a 781 millió euró már magasnak mondható. Az elemző szerint pozitív tendencia, hogy az export még mindig gyorsul. Ez előrevetíti, hogy az exportra termelés alapján várhatóan jó lesz a negyedik negyedéves GDP-adat - fejtette ki Németh Dávid, aki szerint az idén az éves külkereskedelmi egyenleg mindenképpen jobb lesz a tavalyi 6,65 milliárd eurónál.

Úgy vélte, az idén az export az utolsó két hónapban a múlt évinél jobban fog teljesíteni, tavaly ugyanis év végi leállások voltak az autóiparban és más ágazatokban. A vezető elemző szerint a GDP arányában akár 8 százalékos is lehet az idei külkereskedelmi többlet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.