A leghűségesebb város hátat fordít a forintnak

Száznál több vállalkozó és magánszemély megalapította Sopronban a Hami Európai Szövetkezetet, melynek tagjai pénzhelyettesítő utalvánnyal, az általuk kibocsátott kékfrankkal fizethetnek egymás szolgáltatásaiért. Használatát - a tervek szerint - 2010-től vezetik be.

Külföldi példák alapján Sopronban is a helyi gazdaság élénkülését várják a helyi pénznek nevezett kékfrank forgalomba helyezésétől. Az utalványként, csereeszközként használatos kékfrank lehetővé teszi a forint nélküli elszámolásokat a ma létrehozott Hami Európai Szövetkezet egymással gazdasági kapcsolatban lévő tagjai között.

Ennek a szövetkezetnek az lehet a tagja, aki legalább egy darab 100 euró értékű részjegyet vesz. Egy alapító legfeljebb 40 részjegyet vásárolhat. A szövetkezet folyamatosan bővül. Perkovátz Tamás, az igazgatótanács elnöke érdeklődésünkre hangsúlyozta: gazdasági társaságról van szó, ám nem a nyereségesség a fő céljuk, hanem a tagok számára nyújtott egyéb előny, így a megrendelések növelése. A kékfrank utalványt várhatóan 2010-től vezetik be Sopronban.

A teljes mértékben fedezettel rendelkező kékfrankhoz a kibocsátó szövetkezet által megbízott pénzintézetben lehet hozzájutni. A kékfrank forint ellenértéke a bankban kamatozik, maga az utalvány azonban nem. Ezért aztán senkinek sem áll érdekében felhalmozni, ebből adódóan sokkal gyorsabban foroghat, mint a pénz. A különböző szolgáltatásokat tehát valószínűleg egymástól rendelik majd meg a szövetkezet vállalkozó és magánszemély tagjai, vagyis a soproni és környékbeli cégek minden bizonnyal több megrendeléshez jutnak. A szövetkezetnek kis és nagykereskedők is tagjai lettek, náluk is lehet fizetni a kékfrankkal.

Perkovátz elmondta: az 1929-es világválság idején is számtalan pénzhelyettesítő eszköz jött létre, ezek közül több a mai napig létezik. Példaként említette a svájci Wirtschaftsringgenossenschaft 1934-ben létrehozott pénzhelyettesítőjét. A kibocsátó szövetkezet ma már bankként működik, saját „pénzüket" 60 ezer vállalkozás használja. Magyarországon is egyre több pénzhelyettesítő utalvány létezik. Ezekhez hasonló funkciót tölt be a kékfrank is.

Arra a kérdésünkre, hogy a kékfrank a pénzforgalom hány százalékát válthatja ki, Perkovátz azt válaszolta: azt majd az élet dönti el, de 15-20 százalékot valószínűsítenek. Ez az arány milliárdos nagyságrendet jelent Sopron és környéke gazdasági életében. A kékfrank elektronikusan és papír alapon is útjára indul. A különböző címletek a Sopronhoz kötődő hírességek portréját ábrázolják.

 

100KÉKFRANK-fej
100KÉKFRANK-fej
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.