Jó befektetést ígértek, milliárdokat csaltak el

Több ezer befektetőt tévesztett meg a Fortress-csoport és egy természetes személy, ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 1 milliárd 251 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki rájuk, valamint az ehhez kapcsolódóan engedély nélkül közvetítői tevékenységet végző két cégre, és több büntetőeljárást is kezdeményezett az ügyben.

Összesen több mint tízmilliárd forintot gyűjtött össze magyarországi befektetőktől mindenféle engedély nélkül Sz.-F. Zsolt Sándor, illetve a hozzá köthető Fortress-csoport. Csaknem háromezer ember megtakarítását kezelték, az összeg nagyobb részét nem találja a felügyelet – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteki tájékoztatóján.

Az MNB tavaly novemberben indított piacfelügyeleti eljárást a befektetők felé Sz.-F. Zsolt Sándor által képviselt, ám valójában nem is létező Fortress Insurance & Investment Company-vel szemben. Az MNB megállapította, hogy Sz.-F. Zsolt Sándor azt a hamis látszatot keltette, mintha ő a hasonló nevű, nagy múltú amerikai vállalat képviselője, igazgatója lenne.

Tavaly novemberig a Fortress bizonyíthatóan 1055, ám valószínűleg ennél több, 1252 befektetővel került kapcsolatba. Az MNB által vizsgált iratok alapján Sz.-F. Zsolt Sándor tőlük mintegy 7,7 milliárd forintot vett át.

Miután az MNB tavaly ősszel eljárást indított, Sz.-F. Zsolt Sándor tevékenységét a Máltán bejegyzett Fortress Holding LLC. nevében folytatta tovább. Ez idő alatt újabb 1654 befektetővel (bizonyíthatóan 1606 ügyféllel) került kapcsolatba, akiktől újabb 2,7 milliárd forintot vett át.

A most lezárt piacfelügyeleti eljárásban az MNB a kiszabható maximális bírsággal sújtotta az ügy szereplőit. Sz.-F. Zsolt Sándor és a Fortress Holding 500-500 millió forint, míg a befektetők felkutatásában, a befektetések ismertetésében közreműködő Flow Money Kft. és a Flow Money Ltd. 1,1 millió, illetve 250 millió forint bírságot kapott.

Az MNB feljelentést tett a nyomozó hatóságnál és zárolt több számlát is. Összesen mintegy másfél milliárd forintot vettek zár alá, s bár az összegnek csak a kisebb része megy majd a felügyeleti bírságra, a befektetők valószínűleg így is keresztet vethetnek arra a pénzre, amelynek kezelését a Fortressre, illetve Sz.-F. Zsolt Sándorra bízták.

Kérdésünkre azt az MNB-nél nem tudták megmondani, hogy a Fortress folytatja-e még tevékenységét, toboroz-e még befektetőket, mivel lezárták a piacfelügyeleti vizsgálatot, így ilyen jellegű információ csak a nyomozó hatóságnak lehetnek – indokolták. Ám olyan értesülései vannak az MNB-nek, hogy még azután is működtek, hogy februárban ezt az MNB ismét megtiltotta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.