Kedvező hír érkezett Németországból

Újabb hangulatmutató jelezte szerdán, hogy a németek bíznak a jövőben. A távolabbi várakozások további javulását jelezte a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet legújabb németországi üzleti bizalmi mutatója, és már a fő mutató is emelkedett.

Hétezer német feldolgozóipari, építőipari, nagy- és kiskereskedelmi vállalat megkérdezése alapján az intézet átfogó bizalmi mutatója áprilisra 83,7 pontra emelkedett a márciusi 82,1 pontról, amely 26 évi mélypont volt. Az elemzők 82,3 pontot vártak áprilisról. A fél évre előre tekintő üzleti várakozások részmutatója tovább javult: 83,9 pontra a márciusi 81,6 pontról. Az elemzők 82,7 pontot vártak most.

A fő mutatót ezúttal a jelenlegi helyzet megítélése is emelte, az a részmutató 83,6 pontra javult a márciusi 82,7 pontról. a esett a februári 84,3 pontról. Az elemzők még csökkenést vártak, 82,1 pontra. A mutató megjelenése után az euró 1,3265 dollárra ugrott a londoni bankközi devizapiacon, 0,0118 dollárral meghaladva a csütörtöki későit. A mutató megjelenése előtt 1,3187 dollárnál tartott. Annak ellenére, hogy a helyi gazdaságkutató intézetek és bankok mind nagyobb és nagyobb, a legpesszimistábbak akár 7 százalékos általános gazdasági visszaesést is jósolnak Németországnak idénre, a német üzleti körök halvány fényt látnak az alagút végén, mert az Európai Központi Bank eddig folyamatosan mérsékelte irányadó kamatát, a német kormány pedig ösztönző programokat fogadott el, amelyeknek hatása máris érezhető például a kisebb személyautók értékesítésének gyors növekedésében. Pénteken az Ifo kommentárja is megerősítette, hogy "a gazdasági romlás egyértelműen enyhül".

Előzőleg, kedden a mannheimi ZEW kutatóintézet áprilisi hangulatmutatója egyenest jelentős javulást jelzett a jövőre szóló várakozásokban. A ZEW hat hónapra előre tekintő németországi konjunktúra- és üzleti hangulatmutatója, mintegy háromszáz intézményi befektető és közgazdász megkérdezése alapján, áprilisra 13,0 pontra ugrott a márciusi mínusz 3,5 pontról. A ZEW-mutató már ősz óta javul, miután előzőleg, tavaly júliusban 15 éves mélypontot ért el mínusz 63,9 ponton. Az áprilisi szám majdnem kétévi csúcs, 2007. július óta először jelezte a bizakodók többségét.

A jelenlegi helyzet megítélése a ZEW-felmérésben még romlott, de csak kevéssé: mínusz 91,6 pontra a márciusi 89,4 pontról.
Áprilisra a német fogyasztói hangulatmutató 2,4 pont, majdnem stabil: márciusra 2,5 pont volt, jelentették a GfK piackutató intézetben március végén, kétezer ember megkérdezése alapján. A recesszió miatt továbbra is sok az aggodalom, de ezt ellensúlyozza a kisebb infláció kilátása és a gazdasági mentőprogramoktól várt javulás reménye.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.