Magyarországra csábítaná a briteket elhagyó cégeket a kormány

Varga Mihály cáfolta, hogy a következő kilépő Magyarország lenne. A nemzetgazdasági tárca azt vizsgálja, miként csábíthatja Magyarországra a kilépés miatt Nagy-Britanniát elhagyó cégeket.

Nincs szükség módosításra az idei és a jövő évi magyar költségvetésben a brit kilépés miatt – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak nyilatkozva. Varga légből kapottnak nevezte azt a német pénzügyminisztériumi okfejtést, amely szerint Magyarország lehet az uniót elhagyó államok között a következő a sorban. „Nincs ilyen szándék, nincs ilyen terv, nincs ilyen forgatókönyv, ötlet vagy elképzelés" – cáfolta. 

A magyar gazdaság teljesítményét Varga szerint rövid távon nem befolyásolja a brit döntés. A font tartósabb gyengülése ugyanakkor valamivel csökkentheti a  külkereskedelmi mérleg pozitívumát. Magyarország természetesen számol azzal, hogy az unió költségvetési mozgásterét megváltoztatja majd a brit kilépés, hiszen a harmadik legnagyobb befizető távozása átírhatja a büdzsét . A támogatások haszonélvezőjeként bizonyára érinteni fogja a magyar büdzsét is a változás – hangsúlyozta. A miniszter szerint azonban ez nem a holnap kérdése, hiszen a kilépési tárgyalások legalább két évig tartani fognak.

A nemzetgazdasági  tárca a brit kilépés kapcsán azzal foglalkozik, miként lehetne elérni, hogy azok a társaságok, amelyek az új helyzetben Nagy-Britannia elhagyásán gondolkodnak, Magyarországot válasszák befektetésük színteréül - mondta el Varga Mihály. Különleges kedvezményeket is felkínálnának az áttelepülni szándékozó társaságoknak – a kedvezmények részletein a nyilatkozat szerint "dolgoznak a minisztériumban". Autóipari és pénzügyi társaságokról lehet szó, Varga szerint mintegy 770-780 brit cég működik ma Magyarországon, ők elégedettek a befektetői környezettel, ami jó referencia lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.