Kedvezményeket kérnek a pékek

Évente 30-50 sütöde zár be, de vagy 150 – jellemzően albán vagy horvát üzemeltető – nyitni is akar pékséget. Az átlagprofit 1-1,5 százalék, az ágazat gázolajár-visszatérítést és 5 százalékos áfát kér.

Becslések szerint 3-400 albán és három tucat horvát pékség működik Magyarországon és további 150-en jelezték, hogy üzletet nyitnak - derül ki a szerdai Népszavából. Jelenleg a hazai sütőipar egyharmada lehet külföldi tulajdonban.

A lap Werli Józsefre, a Magyar Pékszövetség szakmai titkárára hivatkozva azt írja: a nagy láncok csaknem mindegyike saját sütődét üzemeltet és többnyire önköltségi áron kínálja a kenyeret. Ez a beszállítóknak és a többi piaci szereplőnek kemény versenyt jelent, a fogyasztók viszont jól járnak és a lisztár csökkenése miatt a kenyér árának emelésére sem kell számítani.

A 2008-ban nyilvántartott 1300 pékségből mára 1100 maradt, évente 30-50 főleg kis sütöde zár be. Az ágazatban az átlagprofit nem haladja meg az 1-1,5 százalékot. A szövetség a gázolaj árának bizonyos mértékű visszatérítését tartja elképzelhetőnek és igényt tartana az 5 százalékos áfakörre - olvasható a cikkben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.