Kedd reggel nyitják a gázcsapot – ígérik az oroszok

Újabb gázdiplomáciai fordulót tartottak Brüsszelben hétfőn, holott már vagy hat napja jóformán mással sem foglalkoztak a döntéshozók, minthogy ingáztak Kijev és Moszkva között, illetve az unió központjában fogadták a Gazprom és a Naftogaz vezetőit. Hétfő délután végre úgy látszott, megoldódik a válság, s kedd reggel nyitják az orosz gázcsapokat.

Az Európai Unió nem fogad el semmiféle további halogatást és kifogást – mondta hétfőn délután José Manuel Barroso bizottsági elnök, aki Traian Basescu román államfőt fogadta. Barroso hétfőn ismét telefonon beszélt Putyin orosz kormányfővel és Timosenko ukrán miniszterelnökkel. Mint kifejtette, Putyin ígéretet tett rá, mihelyst az ellenőrök elfoglalják helyüket a vezeték mentén, megindul a gáz is. – Reméljük, hogy Moszkva ezt az ígéretét betartja – mondta Barroso, megismételve az unió azon álláspontját, hogy semmi sem akadályozza a csapok megnyitását.

Ezt követően a cseh elnökség nevében Martin Riman iparügyi miniszter bejelentette: miután Brüsszelben hétfőn minden papírt minden érintett aláírt, az orosz ígéret szerint közép-európai idő szerint kedd reggel nyolckor nyitják a gázcsapot. (Az időpontot illetően is kialakult némi bizonytalanság, hogy a greenwich-i, a közép-európai, vagy az orosz idő szerint kell-e érteni, de a reggel stimmel.) Riman az uniós energiaügyi miniszterek rendkívüli értekezletén elnökölt.

Brüsszelben ezt megelőzően azt a szöveget is közzétették, amelyben megegyezett az EU Oroszországgal és Ukrajnával a megfigyelők telepítését, munkájának előmozdítását, a költségeket illetően. S hétfőn újra Brüsszelbe érkezett a Gazprom és a Naftogaz elnöke, Miller és Dubina, illetve az orosz és az ukrán kormány néhány képviselője. Ugyanazok jöttek, akik ugyanitt a múlt héten kölcsönös vádaskodások közepette egymásra hárították a felelősséget. E brüsszeli közjáték után kezdte meg Topolánek cseh kormányfő, uniós elnök a hétvégi ingadiplomáciáját, amelynek eredményeként úgy látszott, valóban minden akadály elhárult, hiszen minden fél aláírta a szükséges dokumentumokat.


De Timosenko egy kézzel írott nyilatkozatot is csatolt a papírokhoz vasárnap, s ezzel felborította a menetrendet, hiszen Moszkva ezt a lépést felháborodottan elutasította. Igaz, hétfőn reggel az ukránok visszavonták a nyilatkozatot, de az oroszok azt követelték, hogy kezdjék újra az aláírási procedúrát. Erre utalt hétfőn délelőtt Putyin szóvivője, Dimitrj Peskov, aki telefoninterjút adott brüsszeli tudósítóknak. Kérdésekre válaszolva Ukrajnát hibáztatta, mondván, a Gazprom alig várja, hogy megnyissa a csapot, de amíg nincs biztosíték a gáz áthaladására Ukrajnán, addig nem tehet semmit. További lehetséges akadályt is említett: a vezeték üzemeltetéséhez szükséges gáz biztosítása is vita tárgya Ukrajna és Oroszország között.
Ám hétfő délután valóban elhárulni látszottak az utolsó akadályok, tényleg aláírták az összes dokumentumot, s most már a figyelem az orosz gázcsapokra irányul. A hatások összegzése, az uniós energiapolitika módosításáról a vita azonban ezután kezdődik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.