Kecskemét: túl a háromszázezredik Mercedesen

Eddigi legjobb évét zárta a Mercedes Manufacturing Hungary, mely 2014-ben 150 ezer autót gyártott, ez 41 ezerrel több az előző évinél, miközben a cég nettó árbevétele 2,1 milliárd euróról 2,8 milliárd euróra, dolgozói létszáma 3200-ról négyezerre nőtt egy év alatt - erről Thomas Geier gyárigazgató számolt be Kecskeméten.

Az eredmények is igazolják a magyarországi gyártású modellek sikerét, melyet tovább öregbített a Shooting Brake, mely néhány hónap alatt meghódította a piacot, így biztos a kecskeméti Mercedes rendelésállománya. Az eddig gyártott 100 ezer CLA modellből 27 ezer került az USA piacára, eddig háromszázezernél több autó készült Kecskeméten, ami azt jelenti, hogy a magyarországi gyár dominál a márka kompakt szegmensében.

A 2009. októberi alapkőletétel óta a Daimler egymilliárd eurót ruházott be Kecskeméten, ahol három éve avatták a konszern Németországon kívüli, első európai Mercedes-Benz gyárát, ahol a B osztály és CLA után a Shooting Brake változat is sorozatban készül. Thomas Geier szerint jelentősen hozzájárult ehhez a kiváló teljesítményt nyújtó immár több mint négyezer fős csapat, mely a Legvonzóbb munkahely címet elnyert gyárban dolgozik. A Kecskeméten készülő autókhoz száz magyarországi cég szállít be alkatrészeket, közvetlenül 27 magyar.

Úttörő szerepe van a közép- és felsőfokú duális képzés bevezetésének, melyet nagyban segít a Heliport projekt, ahol szakmai oktatás is folyik, itt készült a Trikolor CLA modell. Csereprogram keretében huszonnégy német ipari tanuló érkezett Kecskemétre, és magyar fiatalok mennek gyakorlatra Rastattban és Sindelfingenben. Thomas Geier igazgató elmondta, hogy tovább erősítik a tervezők és gyártók együttműködését.

A tavaly bevezetett három műszak és harmadik modell sokban hozzájárult az eredményekhez: Ekkerhardt Phillpp pénzügyi elmondta, hogy a cég nettó árbevétele 2,1 milliárd euróról 2,8 milliárd euróra nőtt egy év alatt. A régióban az első számú vállalkozás, a cég idén ötmillió eurót utalt át a városnak.

Itthon is erősített a márka, mely a válság utáni legjobb évét zárta: az értékesítő Mercedes-Benz Hungária: Ingo Fröhlich ügyvezető-igazgató arról számolt be, hogy az 1884 személygépkocsi 18,7 százalékos növekedést jelent, ez Kecskemétnek is köszönhető, hiszen minden negyedik - egészen pontosan 464 - darab Made in Hungary jelzésű B és CLA modell volt. Jelentősen nőtt a haszonjármű-értékesítés is: kisteherautókból tavaly 532 kelt el (+13,7 %) el. Idén is két-számjegyű növekedést terveznek. Az utolsó év eredményei alapján idén 531 milliárd forintnyi adót, 11 milliárd forint társasági adót fizetett be a cég.

A világszerte 280 ezer embert foglalkoztató Daimler konszern tavalyi 2,5 millió gyártott autója rekorderedmény, ezen belül az 1,72 millió személygépkocsi 10 százalékos növekedést jelent, a német cégcsoport éves forgalma 130 milliárd euró volt, ebből tavaly 5,7 milliárd eurót, 2015-ben 15 milliárd eurót fordítsanak fejlesztésre.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.