Kátyú okozott kárt? Nincs sok esélye

A közutakon keletkezett kátyúk által a járművekben okozott károk felelősségét a biztosítók tapasztalatai szerint az esetek felében a utak kezelői nem ismerik el - ismerteti a Genertel Biztosító az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. Ennek a biztosító szerint az az oka, hogy gyakran hiányos a kár dokumentálása.

A társaság emlékeztet arra, hogy a településeken belül az önkormányzat, azokon kívül pedig a Magyar Közút Zrt. felel a járművekben okozott kátyúkárokért.

A kár megfelelő dokumentálása érdekében a biztosító minél több fénykép készítését javasolja. Abban az esetben pedig, ha a futómű is sérült, érdemes kihívni a rendőrséget, illetve szakműhelyben felméretni a kárt - mutatnak rá.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a közút kezelője akkor is mentesül a felelősség alól, ha a járművezető túllépte az engedélyezett sebességet, illetve ha az útkezelő kitette a kátyúveszélyre figyelmeztető táblát.

A biztosító megjegyzi: a casco biztosítás általában nem véd a kátyúkártól, mivel az önereje magasabb a kárnál. 

Az MTI információja szerint a magyar biztosítási piacon a KÖBE kínál kátyúkár-biztosítást, illetve több biztosítónál  kiegészítésként lehet kötőni a cascóhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.