Kaszált a Hungaroringen a NAV

Feketemunka, szabálytalan élelmiszer-tárolás, jövedéki szabálysértés: volt minden a Hungaroring környékén a Forma-1 Magyar Nagydíj hétvégéjén.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlése szerint az idén már kevesebb volt a szabálytalanság a Forma-1 Magyar Nagydíj idején, de a Hungaroring környéke még mindig vonzza az adózatlan jövedelemben reménykedőket. Az adóhivatal az elmúlt hétvégén más hatóságokkal közösen végzett ellenőrzéseket a pályán és a környező településeken.

Az adóellenőrök és a pénzügyőrök a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal, valamint a Pest Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szerveinek munkatársaival közösen nemcsak a kitelepült árusok adózási fegyelmét vizsgálták, de – többek között – taxisokat és egy környékbeli szállodát is ellenőriztek.

A NAV évről évre ellenőrzi az eseményen árusítókat. A hivatal tapasztalatai szerint a rendszeres jelenlét megtette a hatását: míg a korábbi években minden második kereskedő elmulasztotta a nyugta- és számlaadást, illetve illegálisan foglalkoztatta az alkalmazottait, addig az idén már „csak” minden harmadik vizsgálat tárt fel valamilyen szabálytalanságot.

Az ellenőrök nemcsak a honi vállalkozóknál kopogtattak, a hétvégén egy másik tagállamból érkezett árusra is felfigyeltek a revizorok. Kiderítették, hogy a kereskedő, miközben eleget tett a magyarországi értékesítéssel összefüggő regisztrációs kötelezettségének, a Forma-1-es relikviák és ruházati termékek értékesítésekor csak a magyar vásárlóknak adott nyugtát, a külföldieknek nem.

A NAV szerint tanulságos volt annak a környékbeli, telt házzal üzemelő szállodának a komplex vizsgálata is, melynél mindhárom hatóság mulasztást tárt fel. A bejelentés nélküli foglalkoztatáson, valamint a jövedéki termékek tartására és forgalmazására vonatkozó szabályok megszegésén túl, a NÉBIH munkatársai a szálloda konyháján tapasztalt szabálytalan élelmiszer-tárolással és visszadolgozással összefüggésben indítottak eljárást.

Az idei ellenőrzés megerősítette a NAV korábbi években szerzett tapasztalatait. A szabálytalanságok a Hungaroringen kívül és a környező településeken érhetők tetten, a pályához tartozó területen működő vállalkozásoknál kevésbé jellemző.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.