Kaszálnak az osztrák bankvezérek

Tavaly ismét javult az osztrák bankok eredménye, a bécsi tőzsdén jegyzett két nagybank vezetőinek jövedelme így 80 százalékkal haladta meg a válságos 2009-ben elért szintet - írta hétfőn a Wirtschaftsblatt.

Az osztrák gazdasági lap szerint az Erste igazgatótanácsának tagjai - akik 2009-ben a válság miatt lemondtak a bónuszokról - tavaly összesen 8,8 millió eurót kerestek a társaság eredményétől függő juttatásokkal együtt. Ez 87,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Az ATX bécsi tőzsdeindexben szereplő másik bank, a Raiffeisen Bank International vezetői 8,2 millió eurót, az egy évvel korábbinál 78,3 százalékkal többet kerestek tavaly.

Az ATX-ben szereplő valamennyi céget együttvéve 19,2 százalékkal nőttek a vezetői fizetések tavaly az előző évhez képest. A legnagyobb mértékben, 209 százalékkal az Immofinanz ingatlanbefektetési társaság vezetőinek jövedelme nőtt.

A legnagyobb, 41 százalékos jövedelemcsökkenést az építőipari alapanyagokat gyártó - és Magyarországon több gyárat üzemeltető - Wienerberger vezetői szenvedték el.

A legtöbb pénzt - összesen 12,2 millió eurót - az OMV igazgatótanácsának tagjai keresték tavaly. A második helyen a gépipari berendezéseket gyártó Andritz csúcsvezetői állnak 9,7 millió euróval.

Az osztrák munkavállalókat tömörítő munkáskamara (AK) a Wirtschaftsblatt kimutatásával kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy tavaly nemcsak a menedzserfizetésekre fordítottak több pénzt, hanem osztalékfizetésre is - összesen 2,1 milliárd eurót -, miközben tovább folytatódnak az elbocsátások.

Tavaly 4 ezer embert küldtek el az ATX-ben szereplő cégektől, holott ha csupán 20 százalékkal kevesebb osztalékot fizettek volna, akkor a felszabaduló pénzből 13 ezer munkahely fenntartását lehetett volna finanszírozni - kommentálta a munkavállalók érdekképviselete az osztrák tőzsdei cégek éves jelentései alapján készült felmérést.

(Forrás: karpatinfo.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.