Kasszacsere: bezáratással fenyeget a tárca

Nem változik a pénztárgép-átállás határideje, de a régi kasszák addig használhatók, amíg az újat le nem szállítják. A mulasztók boltjait be is zárathatják.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem tervezi az online kapcsolatra képes pénztárgépek bevezetésére nyitva álló határidők megváltoztatását - írta közleményében ma reggel a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca hangsúlyozza: a kiskasszák esetében már lejárt a kötelező megrendelési határidő. (A rendelet szövege szerint az elektronikus adómemóriával nem rendelkező kiskasszáknál az átállás határideje járt le, bár az nem tudott megvalósulni.) A régi kiskasszák csak addig használhatók, amíg a kereskedő, vendéglátós számára le nem szállítják az új gépet. Lapunk hétfőn piaci források alapján azt írta: a tervek szerint májusra változik a végső határidő.

Hogy ez mikorra valósul meg, ez nem ismert, hiszen november hatodikán még azt sem tudni, hogy mintegy nyolcvanezer megrendelt kasszára jogosan rendelkeznek-e engedéllyel a kereskedők. Az általuk megrendelt Sam4S gép egyik típusának engedélyét ugyanis visszavonták, de ez még nem jogerős, így kérdés, ezeknek a kereskedőknek kell-e új kasszát rendelniük. Ha kell is, s egy másik gyártótól, ez a darabszám akkora tétel, hogy az év végéig aligha tudja leszállítani bármely forgalmazó, hacsak nincs előre felkészülve a hatalmas rendeléstömegre. Mai információink szerint a rendeléseket a NAV koordinálná.  

A Nemzetgazdasági Minisztérium mindent megtesz azért, hogy felgyorsítsa az online kapcsolatra képes pénztárgépek bevezetését. Egyre nő a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bekötött új kasszák száma is - írja a szaktárca, hangsúlyozva, hogy a jogkövető adózók érdekei azt kívánják, hogy a tárca ne adjon lehetőséget további halasztásra, ne tegye lehetővé, hogy egyes adózók kivonják magukat a kasszacsere kötelezettsége alól.

Tekintettel az átálláshoz kapcsolódó ellenőrzések tapasztalataira, a tárca olyan módosító javaslatot készít elő, amely alapján az adóhatóság szigorúan fel tud lépni azokkal szemben, akik az új kasszák beszerzésére vagy beüzemelésére nem hajlandók - írja a közlemény, de sem azt nem részletezik, hogy hány gépet kötöttek már be a NAV-hoz, sem pedig azt, hogy milyen tapasztalatok alapján szigorítana a tárca ily módon. A közlemény azonban sejteti: a kereskedők még mindig nem veszik elég komolyan a határidőket, vagyis, nagy lehet azon vállalkozások száma, akik még nem léptek az átállás érdekében.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.