Kartellgyanú az ingatlanközvetítőknél

A versenyhivatal az Otthon Centrumnál és a Duna House-nál tartott helyszíni szemlét. Azt feltételezik, hogy a piac két legnagyobb cége egyeztette a jutalékait.

Előzetes bejelentés nélküli helyszíni kutatást – lényegében: házkutatást – tartott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a magyar ingatlanpiac két legnagyobb cégénél, az Otthon Centrumnál (OC), illetve a Duna House (DH)-nál kartell gyanújával.

A GVH leírja: a két országos hálózattal rendelkező ingatlanközvetítő 2013-ban együttműködésről állapodott meg egymással, így egyes megbízások (eladó vagy kiadó ingatlanok, illetve azok, akik valamit kerestek) mindkét hálózat értékesítői számára elérhetővé és értékesíthetővé váltak. Ezen kívül az érintett ingatlanok mindkét ingatlanközvetítő hálózat weboldalán megjelentek.

A versenyhivatal szerint azonban egyúttal az is valósíznűsíthető, hogy a megállapodás következtében a két ingatlanközvetítő szolgáltatási feltételei, de leginkább azok jutalékai egységessé válhattak. Ez pedig a jutalékok emelkedéséhez vezethetett. A GVH szerint ezen kívül a vállalkozások közötti együttműködés hosszabb távon alkalmas lehet arra, hogy kiszorítsa a a versenytársakat az érintett piacról.

A hivatal hangsúlyozza: a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul - hangsúlyozzák. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal szintén 6-6 hónappal meghosszabbítható.

A Népszabadság megkeresésére a Duna House--nál azt közölték: egyelőre nem kívánják kommentálni a GVH vizsgálati szakban lévő eljárását.

Az Otthon Centrumnál azt hangsúlyozták, véleményük szerint nem követtek el jogsértést, és hivatkoztak arra is, hogy az eljárás nem is jelenti ennek kimondáást. Leszögezték: együtt kívánnak működni a hatósággal.

Közölték azt is, hogy a Duna House-on kívül még 230 másik ingatlanközvetítő céggel kötöttek együttműködési szerződést - azért, hogy azokat a lakásokat, amelyek értékesítésére a szerződések értelmében csak az Otthon Centrumnak van joga (kizárólagos megbízások vonatkoznak rá), más is eladhassa, és ezzel gyorsabban kelljenek el.

Szerintük a DH és az OC közötti együttműködés a vevők számára szélesebb ingatlankínálatot jelent, miközben az érintett megbízásoknál nem is változott az Otthon Centrum jutaléka.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.