Kártalanították az ÁKH betéteseit

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a húsznapos kártalanítási időszakban az alap által biztosított betétállomány 96,1 százalékának megfelelő 3,041 milliárd forint kártalanítást fizetett ki az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet (ÁKH) betéteseinek.

Székács Péter, az OBA ügyvezető igazgatója az MTI-nek csütörtökön elmondta: a hitelszövetkezet 1.190 fős ügyfélköréből 963 rendelkezett OBA által biztosított betéttel, közülük 893 március 11-ig megkapta a kártalanítást. A közel 3,285 milliárd forintos betétállományból mintegy 3,163 milliárd forint volt az alap által biztosított, ebből 3,041 milliárd forintot fizettek ki a március 11-i adatok szerint.

A kártalanítás 74 százalékát átutalással, 18 százalékát OBA Betétbiztosítási kártyával, 5 százalékát pedig postai kifizetési utalvánnyal teljesítette az alap. Az átutalások nagy arányából Székács Péter szerint arra lehet következtetni, hogy az ÁKH többnyire második bankja volt a hitelszövetkezet ügyfeleinek.

Az alap minden olyan esetben kifizette a kártalanítást, amikor az ahhoz szükséges valamennyi feltétel - a követelés jogosultja és összege, az ügyfél elérhetősége - kétséget kizáróan megállapítható volt. A kártalanítás egy részét egyebek között azért nem tudták még kifizetni, mert a tulajdonosok eddig nem jelentkeztek vagy külföldön vannak, vagy a betétek hagyatéki eljárás alá esnek.

Azoknak a betéteseknek, akiknek eddig nem tudták kifizetni a kártalanítást, az érvényes személyi okmányokkal, illetve a képviseleti jogosultságot igazoló iratokkal a hitelszövetkezet még nyitva tartó budapesti fiókját (VII. Kertész utca 24-28.) kell felkeresniük.

Abetétbiztosítóval szembeni követelés mindaddig igényelhető, ameddig az eredeti követelés a hitelszövetkezettel szemben érvényesíthető lett volna. A takarékbetétek nem évülnek el, az egyéb betétkövetelések - ha a szerződés rövidebb időpontot nem állapított meg - 5 évig érvényben maradnak.

Az OBA értékhatár feletti betétekre állami garancia van, ezek kifizetéséről már megkezdődött az egyeztetés a Pénzügyminisztériummal (PM) - mondta az ügyvezető igazgató. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) januárban biztosokat rendelt ki a hitelszövetkezethez, mert saját tőkéje a jegyzett tőke alá süllyedt. Februárban a PSZÁF visszavonta az ÁKH tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte az intézmény felszámolását, mert a felügyeleti biztosok azt állapították meg, hogy a hitelszövetkezet fizetőképességi helyzete a jövőben sem teszi lehetővé a biztonságos, jogszabályoknak megfelelő működést.

Az OBA az általa biztosított betétek után betétesenként a forint-, illetve devizabetétek után összevontan 50 ezer eurónak megfelelő - 13,567 millió forint - összeget térít meg. A 13,567 millió forintot meghaladó betétrészt - a fedezetül szolgáló betétek kivételével - az állami költségvetésből fizetik ki, az általános tartalékból 41,2 millió forintot csoportosítanak át erre a célra.

A kártalanítást a PM-mel kötött külön megállapodás alapján a betétbiztosítási alap teljesíti majd a betéteseknek. Az így kifizetett hitelintézettel szembeni követelések a betétesről a magyar államra szállnak át. Az OBA a központi költségvetésből kifizetett követeléseket saját követeléseitől elkülönítetten jelenti be a felszámolási eljárásban, s a megtérült összeget befizeti az állami büdzsébe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.