Kártalanítja az OBA a Soltvadkert betéteseit

A kisebb, 5 millió forintig terjedő összegeket a posta segítségével kapják meg a károsultak, míg az öt millió forint feletti kifizetések a helyi OTP-fiókokban történnek.

A mai naptól megkezdi és 20 munkanapon belül befejezi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását. A kártalanítás során a betétesek – magánszemélyek, vállalkozások – fejenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő, jelenleg 28,9 millió forint kártalanítást kaphatnak.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) június elején vonta vissza a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet működési engedélyét, egyúttal elrendelte az intézmény végelszámolását.

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény június 19-én kihirdetett módosításával az OBA a mai naptól felhatalmazást kapott arra, hogy nemcsak felszámolás, hanem végelszámolás elrendelése esetén is megkezdje a betétesek kártalanítását.

A törvénymódosítás már a Soltvadkerti Takarékszövetkezet jelenleg folyamatban lévő végelszámolásában is lehetővé teszi az OBA közbelépését.

Az OBA a minél gyorsabb kártalanítás érdekében a kifizetést három csatornán keresztül végzi:

Magánszemélyek esetén az 1 millió Ft alatti összegeket házhoz viszi a Posta Postai kifizetési utalvány formájában.

1–5 millió Ft között OBA Betétbiztosítási Kártyával oldják meg a kártalanítást: a betétes előbb postai úton megkapja a kártya használatához szükséges PIN-kódot, majd a kártyát tartalmazó levelet, végül a kifizetési elszámolást.

A kártyát tartalmazó levélben a kártyahasználathoz szükséges minden tudnivaló szerepel.

5 millió Ft felett az OTP – mint kifizető ügynök bank – közreműködésével jutnak a károsultak a pénzükhöz. Az 5 millió forintot meghaladó összegű kártalanítás felvétele, illetve az arról való rendelkezés biztonsági okokból az OTP Bank fiókjaiban történik. Az OBA a kifizetési elszámoláshoz mellékelt levélben részletesen tájékoztatja a betét tulajdonosát a kártalanítási összeg felvételével kapcsolatos tennivalókról. Ezt követően célszerű a lakóhelyhez legközelebbi OTP-fiókot felkeresni (az ajánlott fióklista az OBA honlapján érhető el).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.