Kártalanítás 32 ezer befürdött quaestorosnak

A Magyar Nemzeti Bank 32 ezer fiktív és valós Quaestor-kötvényesről tud. 30 millió forintig minden érintett kártalanításra számíthat.
A Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél tevékenykedő felügyeleti biztos adatai szerint 32 ezren vannak a Quaestor-kötvényesek, akár fiktív, akár valós kötvény áll követelésük mögött - nyilatkozta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője az MTI-nek kedden.

Hozzátette: légből kapottak, a közvélemény megtévesztésére alkalmasak azok az egyes sajtóorgánumokban megjelent találgatások, amelyek szerint a Quaestor brókercégének ennél jóval több, akár 120 ezer ügyfele volna. Ez utóbbi szám a brókercég nyilvántartása szerinti a valaha volt összes ügyfél száma. A Quaestor Értékpapír Zrt.-nél a kötvényesekkel együtt ma összességében mintegy 36 ezer ügyfélnek van értékpapírszámláján egyenleg, ebből mintegy 32 ezren vásároltak Quaestor-kötvényt - fejtette ki a szóvivő.

A Quaestor-károsultak kárrendezési alapjának létrehozásáról szóló törvényjavaslathoz hétfőn benyújtott módosítás lehetővé teszi, hogy azok a Quaestor-kötvényes vagy fiktív kötvényes ügyfelek is részesülhessenek az alap kártalanításából, akik nem a Quaestor brókercégével, hanem a vállalatcsoport "csúcsintézményének" számító Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-vel kötöttek kötvényvásárlási szerződést - közölte Binder István. Így valamennyi kötvényes ügyfélre vonatkozik az alap maximum 30 millió forintos kártalanítása, függetlenül attól, hogy melyik Quaestor-céggel szerződtek annak idején. Az Országgyűlés kedden megszavazta a törvényt.

Hozzáfűzte, hogy a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-nek nem volt kötvény vagy bármilyen egyéb értékpapír forgalmazására vonatkozó felügyeleti engedélye vagy regisztrációja. Az MNB emiatt jogosulatlan szolgáltatás gyanújával piacfelügyeleti vizsgálatot indított el e társasággal szemben, ez azonban nem érinti az ügyfelek kártalanítását.

Kapcsolódó írásunk: a semmiből ígérget a kormány

A kormány tízszer akkora anyagi helytállást várna el a bankoktól a Quaestor-ügyben, mint amennyivel maga a Buda-Cash miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatokon segít. A bankok szerint a csaló brókerekért nem tartoznak felelősséggel. Részleteket itt olvashatnak.

A szóvivő határozottan cáfolta azokat a sajtótalálgatásokat, amelyek szerint a Quaestor brókercégénél nem kötvényekkel, hanem egyéb értékpapírokkal rendelkezők rosszabbul járnának a kártalanítás során. Jelezte, hogy az MNB és a felügyeleti biztos adatai szerint a befektetési vállalkozásnál lévő egyéb értékpapírok - például részvények, állampapírok - nem hiányoznak, rendelkezésre állnak, tehát ezeket felszámolás esetén a felszámolónak ki kell adnia jogos tulajdonosaiknak.

Ezek az értékpapírok az egyes ügyfelek nevén nyilvántartott, azok saját tulajdonát képező papírok. Tehát amennyiben az MNB visszavonja a Quaestor Értékpapír tevékenységi engedélyét és a bíróság elrendeli annak felszámolását, nem a felszámolási vagyon részei, vagyis az értékpapírok kiadásával nem kell megvárni a felszámolási eljárás lefolytatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.