Kárpótlásukat kérik a kárpótlásijegy-tulajdonosok

Tucatnyi kárpótlásijegy-tulajdonos szólította fel az utóbbi hetekben az államot képviselő nemzeti fejlesztési minisztert, hogy - ha már állami vagyonra 8 éve nem lehet cserélni és ha ma sem tudnak felhasználási lehetőséget biztosítani - az állam vegye meg névértéken kárpótlási jegyeiket - írta a Napi.hu.

Az utolsó kárpótlási jegyes csere (Mol-részvény jegyzése) 2006. december 1-jén zárult, ezután még - 2006. december 31-ig a 2006. évi XLVII-es Az életüktől és a szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló törvényben meghatározott határidők ismételt megnyitásáról és a kárpótlás lezárásáról szóló törvény alapján - be lehetett nyújtani pótlólagos igényeket, melyekre az igénylők (a 2007-2011-ig húzódó elbírálások során) tömegesen kaptak olyan kárpótlási jegyeket, amelyeket azóta sem lehet felhasználni. A volt Kárpótlási Hivatal jogutódjaként működő Igazságügyi Hivatal általános főigazgató-helyettese 2010. augusztus 19-én 2,5 millió darabra becsülte a fel nem használt, és további 12 milliárdra az át nem vett kárpótlási jegyek mennyiségét.

A jelenlegi adatok szerint 190 159, ezer forint címletértékű jegy található az értéktárban, összesen 331 millió forint névértékben. Ez az a mennyiség, amely elvileg a tőzsdei forgalomban részt vehet, ugyanakkor a tőzsdén az utóbbi egy évben a 3 millió forintot sem érte el az ott megfordult jegyek összértéke. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.