Kármán jön, Pleschinger megy: ki tárgyal az IMF-fel?

Akár az IMF-fel tárgyaló kormánydelegáció összetételében is változást eredményezhet, hogy a miniszterelnök helycserére szánta el magát az EBRD kormányzótanácsában: Kármán András helyett Pleschinger Gyulát nevezte ki. Előbbi a kinevezése előtt, utóbbi mostanáig felügyelte az adóügyeket a nemzetgazdasági tárcánál.

A ma megjelent Magyar Közlöny szerint Kármán Andrást Pleschinger Gyula váltja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank kormányzótanácsában. Pleschinger jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, s tagja a Nemzetközi Valutaalappal tárgyaló kormánydelegációnak.

Azért meglepő a hír, mivel a kormányzótanácsban betöltött helyettes kormányzói tisztség ellátása külföldön történik, s az addig betöltött posztról való lemondással jár. Legalábbis így történt Kármán András esetében, aki korábban szintén a nemzetgazdasági tárcánál dolgozott, mint adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkár, de amikor kinevezték az EBRD-be, át kellett adnia helyét Pleschingernek, aki addig az Államadósság Kezelő Központ élén dolgozott.

Próbáltunk információkat szerezni a szaktárcánál a váltás okáról és következményeiről, de a késői időpont miatt már nem értünk el senkit. Így egyelőre csak találgatni tudunk, hogy milyen célt szolgálhat a helycsere. Ha Pleschingernek is ki kell utaznia – a határozat a mai nappal hatályos, tehát megtörtént a váltás – akkor kérdés, hogy a hiteltárgyalásokon részt tud-e venni a továbbiakban. Az is tisztázásra vár, hogy milyen szerep jut Kármánnak. Nem volna logikátlan, hogy ő vegye át Pleschinger helyét a delegációban: jól felkészült, a tárgyalásokon kényes témának számító adóügyekben jártas szakember, aki nem mellesleg jó viszonyt tudott kialakítani államtitkár korában a tárgyalópartnereivel.

Nem ez volt az egyetlen helycsere a kormányzótanácsban, felmentették tisztségéből Nyikos Györgyit is, akinek a helyére Zsarnóci Csabát nevezték ki. Ugyanő került be a Nemzetközi Beruházásbiztosítási Ügynökség kormányzótanácsába is, ahol Nátrán Rolandot váltja. Nátrán az NGM helyettes államtitkára volt, a jövőben az Eximban és a Mehib élén dolgozik tovább.

Még egy érdekes kinevezés olvasható a közlönyben: az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára lett Bathó Ferenc, aki az előző kormány idején a Pénzügyminisztérium költségvetésért felelős, megkerülhetetlen szakembere volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.