Karácsonyra időzíti az OPEC az olajdrágítást

Ezután is a dollár árfolyama lesz a döntő tényező, ami meghatározza, hogy mennyiért tankolhatnak a magyar autósok. Az olaj világpiaci ára ugyanis nem mozdul el a hordónkénti 50-55 dolláros sávból.

Bár az előrejelzések szerint a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) szombati ülésén csökkentenie kellene a kitermelési kvótát, ezt várhatóan mégsem teszik meg az olajminiszterek. Kairói ülésük előestéjén több képviselőjük is világossá tette, hogy majd decemberben tekintik át a helyzetet és döntenek a kitermelés csökkentéséről.

Jelenleg 27,3 millió hordó a napi kitermelési kvóta, ezt az irániak 1-1,5 millióval vinnék lejjebb decemberben, hogy a keresletet és a kínálatot egyensúlyba hozzák. Októberi, bécsi ülésükön az OPEC tagok már döntöttek egy 1,5 millió hordós kvótacsökkentésről, ám úgy látják, hogy ez kevés volt a piacon lévő olajfelesleg eltüntetéséhez. Irán és Katar előre jelezte, hogy bármilyen csökkentést csak december 17.-től, a következő OPEC ülésen hajlandó elfogadni, addig nem. A világ olajellátásának 40 százalékáéert felelős OPEC vezető tagállama, Szaúd-Arábia még nem fejtette ki álláspontját.

Több se kellett a piacoknak: a remélt drágulás helyett lefelé görbült az árfolyam, 78 centtel 53,66 dollárra mérséklődött a januári szállítású amerikai referenciatípus, a West Texas Intermediate hordója a New York-i árutőzsdén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.