Karácsonyra itt az új húszezres

December közepétől hozza forgalomba a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a megújult húszezer forintos bankókat – jelentette be Gerhardt Ferenc alelnök pénteki tájékoztatóján. A jelenlegiek 2016 végéig forgalomba maradnak, utána három éven át a kereskedelmi bankok és a postahivatalok térítésmentesen kicserélik, majd további két évtizeden át az MNB teszi majd ugyanezt.
A váltásra a bankjegyek feldolgozása és elfogadása kapcsán keletkező új igények miatt kerül sor, de nem mellékes szempont a biztonsági technológiák fejlődésének való megfelelés sem. A bankjegygyártók mindig legalább egy lépéssel a hamisítók előtt járnak.

Az MNB a teljes bankjegykészlet megújítását tűzte ki célul 2014 és 2018 között, ennek az első eleme volt az egy éve bemutatott új tízezer forintos. A biztonsági elemekkel teletűzdelt bankjegy Gerhardt Ferenc szerint rendkívül sikeres, eddig 35-40 darab hamis tízezrest vontak ki a forgalomból, ami elhanyagolható mennyiség. Ezek primitív hamisítványok voltak, színes másológépekkel készültek.

Ilyen lesz az új
Ilyen lesz az új
Illyés Tibor / MTI

A Matolcsy György jegybankelnök és alelnökei aláírásával ellátott új bankjegy grafikai megjelenése elődjéhez hasonló: Deák Ferenc frissített portréja kékeszöld, kétnapos monoklira emlékeztető színben pompázik. Nyomatfelülete rücskös, kitapintható jelzésekkel teli. Fény felé kell tartani a bankót, akkor a nyomat nélküli felületen Deák árnyalatos vízjelportéja néz vissza ránk a mostani változathoz képest azzal a különbséggel, hogy A haza bölcse arcmása mellé felkerült a 20 000-es felirat.

A bankjegy előoldalára hozták át a színváltó festékkel készült, billegtetéssel zöldből aranyszínűre váltó motívumot, a vakdombornyomatot. Az UV lámpa fényénél előbukkanó sétáló pár is a helyén maradt, viszont az eltérő hullámhosszú UV fény alatt a pár más-más színben látható.

Összeg említése nélkül megtudhattuk, hogy az új húszezres előállítása olcsóbb az elődjénél, amelyből 2009-ben gyártották le az utolsó darabokat. Gerhardt Ferenc elmondta, hogy a következő címlet a kétezres lesz 2017 elején, utána jön majd az ötezres. Új címletek bevezetése nem szerepel a jegybank tervei között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.