Karácsonyig mentőövet kaphat az Opel

Karácsonyig megszülethet az Opelnek szánt német állami mentőcsomag, ha az adófizetők pénzéből finanszírozott mentőövre egyáltalán szükség lesz - derült ki azon a válságtanácskozáson, amelyet hétfőn a berlini kancellária-hivatalban tartottak.

Angela Merkel (CDU) kancellár a megbeszélés után azt mondta: a kormány elvben kész segíteni, de az állami kezességvállalás feltétele, hogy az így folyósított pénz Németországban maradjon. A szövetségi pénzügyi tárca, valamint a németországi Opel-gyáraknak otthont adó négy tartomány egyeztetésein a többi között garanciákat várnak az Opeltől arra, hogy az állami pénzek semmiképpen se kerülhessenek a fizetésképtelenség határán imbolygó tulajdonoshoz, az amerikai General Motorshoz.
Merkel és az Opel európai főnöke, Carl-Peter Forster egyaránt azt hangsúlyozta, hogy az esetleges állami segítség pusztán óvintézkedés. – Rövid távon nincsenek likviditási problémáink – nyilatkozta a berlini válságtanácskozás után Forster, aki a kezességvállalás nagyságát több mint egymilliárd euróban határozta meg.

Tíz hónappal a Bundestag-választások előtt a német ipar egyik jelképének tekintett Opel megmentésére sajátos verseny alakult ki az egymással nagykoalícióban kormányzó kereszténypártok és szociáldemokraták között. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, az SPD kancellár-jelöltje hétfőn a német autógyárak és autóipari beszállító-cégek szakszervezeti vezetőit fogadta.

Merkel azt hangsúlyozta, hogy az Opel egyedi eset, más ágazat nem számíthat állami védőernyőre. A kancellárra saját pártjából, a CDU-ból is sokan orrolnak, hogy a banki-pénzügyi szektornak nyújtott 500 milliárd eurós mentőcsomag után most újabb ágazatba, az autóiparba avatkozik bele a szövetségi kormány.

Berlin

Angela Merkel német kancellár Carl-Peter Forsterrel, a General Motors európai elnökével érkezik az Opel-mentést bejelentő sajtóértkezeletre
Angela Merkel német kancellár Carl-Peter Forsterrel, a General Motors európai elnökével érkezik az Opel-mentést bejelentő sajtóértkezeletre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.