Karácsonyi üzemanyagárcsökkentés

Karácsony előtt még egyet csökkent a Mol az üzemanyagtarifákon: a gázolaj ára tovább zuhan, a benziné is kevesebb lesz, és nem szerdától, hanem keddtől.

Keddtől 3 forinttal csökken a benzin és 8-cal a gázolaj ára - tudtuk meg piaci forrásokból. Ennek megfelelően átlagosan 228 forint körüli benzin- és 241 forintos gázolajtarifára számíthatunk, a szokásos árszórás mellett.

A mostani csökkenés több szempontból is arról tanúskodik, hogy a nagykereskedelemet végző Molban már most eluralkodott a karácsonyi hangulat. Hétfő helyett ma döntöttek, ennek megfelelően nem is a szokásos napon, szerdán, hanem már kedden beköszöntenek az új árak. A karácsonyi rokonlátogatáshoz így kényelmesen fel tudjuk tankolni az autóinkat.

További érdekes tényező, hogy mindeközben a magyar árképzés alapját jelentő nemzetközi benzin- és gázolajárak kis mértékben nőttek. Szakértők szerint az újabb árcsökkenés hátterében a brutális forinterősödés (dollárgyengülés) állhat. Ám mivel ez mindkét termék árára elvileg egyformán hat, a gázolaj esetében az ünnepi hangulaton kívül nem lehet másra gondolni, mint hogy a termék iránti csökkenő kereslet ezúttal kicsit mégis befolyásolhatta az árazást.

Habár a nemzetközi nyersolajár sokáig esett, az utolsó napokban hirtelen felugrott.

Noha még a mostani árcsökkentéssel is igen messze járunk az amerikai 50 dolláros tarifától (nálunk csak a jövedéki adó fixen mintegy 100 forint), azért ezzel a pár forinttal is további évekkel tolódott ki az a táv, amióta ilyen alacsony árakat nem láttunk a kutakon. Utoljára 2002-2003-ban járt itt a benzin ára. A gázolaj pedig - most mintha pár hét alatt igyekezné behozni zuhanásban párját - tavaly februárban állt utoljára ezen az árszinten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.