Kapós az állampapír a lakossági befektetőknél

140 milliárd forint friss befektetés jelent meg javarészt az állampapíroknál, kisebb részt pedig a befektetési alapokban. A tőzsdét ugyanakkor továbbra is kerüli a lakossági befektető.

Emelkedett júliusban a lakossági megtakarítások összege a Magyar Nemzeti Bank statisztikája szerint -írja a Napi.hu. A jegybank úgy látja: mintegy 140 milliárd forintnyi friss pénz jelent meg a piacon, ám nem a tőzsdén: a háztartások részvényállománya majdnem négyéves mélyponton van.

A MNB összesítése szerint a júniusi 5393,6 milliárd forintról 5546,7 milliárdra emelkedett a háztartások megtakarításainak összege. Az 5500 milliárd forint feletti összeg új történelmi csúcsot jelent a lakossági állományban, de már a júniusi összeg is rekordnak számított.

Az év eleje óta 975,4 milliárd forinttal nőtt a lakosság értékpapír-állománya, azonban ennek csak egy része volt friss befektetés, bankbetétből például hét hónap alatt 242,8 milliárd forint folyt ki.

Továbbra is az állampapírok és a befektetési alapok számítanak a kedvenc befektetési célnak a háztartásoknál. A mostani 140 milliárdos növekmény is javarészt az állampapíroknál jelent meg: az állampapírok állománya mintegy százmilliárd forinttal emelkedett egy hónap alatt.

Az állampapírokon belül az egy éven belüli lejáratú forintkötvényeket keresik a háztartások, a teljes 1680 milliárd forintos összegből több mint ezermilliárd ilyen rövidebb lejáratú befektetés.

A befektetési alapokba is folytatódott a tőkebeáramlás, júliusban 37,8 milliárd forintnyi friss háztartási megtakarítás jelent meg ebben az eszközben, a hó végi 2857,1 milliárdos összeg szintén új csúcs.

Kerüli a parkettet a magyar

A magyar háztartások részvényállománya továbbra is elenyésző: júniushoz képest 17,8 milliárd forinttal, 310,1 milliárdra csökkent a részvénybefektetések összege. Ennél alacsonyabb utoljára 2009 szeptemberében volt ez az összeg, az idei év eleje óta pedig már mintegy 35 milliárd forintnyi megtakarítást vontak ki a háztartások a tőzsdéről. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.