Megkapaszkodtak az agrárárak

A mezőgazdasági termelői árak indexe januárban 3,6 százalékkal növekedett, ezzel megtörni látszik a 2008 szeptembere óta tartó csökkenés. Az elemzők szerint a 2010 folyamán valószínűleg végig pozitív tartományban marad az mezőgazdasági termelői árindex.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből kiderül, hogy az agrártermékek termelőiár-szintje 2010 januárjában 3,6 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 7,5 százalékkal nőtt, az élő állatok és állati termékeké 2,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

2010 januárjában a gabonafélék termelői ára hat százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit (2009. januárban nagymértékben, 50,7 százalékkal csökkent), és a 2007-es meredek növekedés előtti szinthez közelített. A búza kilónkénti felvásárlási ára 2010 januárjában 29 forint, a kukoricáé ugyanebben az időszakban 29,7 forint volt.

Az ipari növények termelői ára 10,8 százalékkal esett vissza, ezen belül az olajnövények ára 21,1 százalékkal csökkent. A burgonya és a zöldségfélék termelői áraiban 7,1, illetve 17,8 százalékos növekedés következett be.

A gyümölcsök termelői ára 1,4 százalékkal emelkedett. Ebben az időszakban a tárolt almának van a jelentősebb súlya (azon belül is a termelő közvetlen értékesítésének a lakosság felé), ennek ára megközelítőleg 8 százalékkal csökkent, a felvásárló szervezetek pedig 30 százalékkal fizettek többet az egy évvel korábbinál. Érdemes megjegyezni, hogy ilyenkor az éves forgalom nagyon kis része bonyolódik, még a fél százalékot sem éri el.

A vágóállatok termelői ára 2010 januárjában 2,9 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához mérten, ez a vágómarha árának 5,9 és a vágóbaromfi árának 2,9 százalékos emelkedéséből, illetve a vágósertés árának 9,1 százalékos csökkenéséből adódott.

2010 januárjában az előző év azonos időszakához mérten az állati termékek árai 0,8 százalékkal mérséklődtek, ezen belül az étkezési tyúktojás termelői árában 4,5 százalékos növekedés, a tej árában 0,9 százalékos csökkenés mutatkozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.