Ma elszabadulhat a pokol a piacokon

A hitelminősítők diktálják ma a tempót a világ piacain, miután a Fitch tegnap este visszavágta a görögöket, a Moody's pedig kilátásba helyezte az USA leminősítését.

Eddig sem volt gyenge a tempó, ahogy percről percre változtak a világ gazdaságát alakító tényezők. Ám ha lehet, tegnap éjszaka még őrültebb sebességbe kapcsolt a folyamat. A görögök megkapták újabb leminősítésüket: ezúttal a Fitch sorolta őket a bóvli kategóriába, egyszerre négy fokozatot átlépve. Az országot B+ után CCC kategóriába sorolták. Ez azt üzeni a befektetőknek, hogy mint ördög a tömjénfüsttől, úgy féljenek a görög állampapírok megvételétől. A leminősítés tovagyűrűző hatása a hellének vállalatait, bankjait sem kíméli.

A foreign exchange dealer is seen in front of an electronic board displaying the Japanese Yen's exchange rate against the U.S. dollar at a foreign exchange trading company in Tokyo July 14, 2011. The U.S. dollar was on the run in Asia on Thursday aft
A foreign exchange dealer is seen in front of an electronic board displaying the Japanese Yen's exchange rate against the U.S. dollar at a foreign exchange trading company in Tokyo July 14, 2011. The U.S. dollar was on the run in Asia on Thursday after a ratings warning from Moody's and a hint of further policy easing from the Federal Reserve unleashed a wave of panic selling, much to the relief of the hard-pressed euro. REUTERS/Kim Kyung-Hoon (JAPAN - Tags: BUSINESS)

A hitelminősítő lépése egyrészt várható volt: a többiek már előrébb járnak a görögök leárazásában. Másrészt most, amikor amúgy is szép számmal vannak negatív hírek az eurózóna háza táján, egy ilyen, feltételezhető fordulat is elég lehet ahhoz, hogy ma a piacokon megint ideges legyen a kereskedés.

Ami garantálja a rossz hangulatot, az a Moody's késő éjszakai bejelentése arról, hogy erős kétségei vannak az amerikai stabilizációs program megvalósulása kapcsán. A hivatalos közlemény szerint leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vették az Egyesült Államok adósságának tripla A, vagyis kiváló bsorolását. Az ok: nem látszik a politikai egység a magas amerikai adósság csökkentése érdekében végrehajtandó költségvetési intézkedések mögött.

Tehát még nem született döntés. Nem is biztos, hogy megtörténik a leminősítés. De talán nem kell ecsetelni, hogy a világ ma még vezető gazdasága kapcsán pusztán a lehetőség mekkora pánikot válthat ki. A dollár máris veszít az értékéből - aminek tulajdonképpen örülhetnénk, mivel a hazai energiaszámlák ettől elméletileg csökkenhetnének. De ha a hitelminősítő értékelésére adott középtávú piaci reakció bénítólag hatna az amerikai gazdaságra, lefojtva a mindennek hajtóerőt biztosító belső fogyasztást. Ilyen esetben nekünk sem lesz sok okunk örülni.

Hihetnénk, hogy akkor a befektetők figyelme majd a fejlődő piacok, így Közép-Európa felé fordul. Ám a bizalom megingásának káros hatásait semmilyen pénzpiaci átcsoportosítás nem tudja kiküszöbölni. Mondják, ha Amerika tüsszent, Európa beleremeg. Egy egészséges Európa is, hát még az a beteg, amelyik saját bajain sem képes úrrá lenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.