Gyűrűbe költözik az üvegbeton

Az amerikai Time magazin által a világ legfontosabb és leginnovatívabb találmányai közé választott fényáteresztő betonból, Litacronból a feltaláló, Losonczi Áron közreműködésével ékszereket kezdtek készíteni. A csongrádi fiatalember a Népszabadságnak elmondta, a kollekcióval októberben jelentek meg, de az ötlet nem új keletű.

Az Urban névre keresztelt kollekció megalkotója, Faludi Gab­riella két éve kereste meg. Az Iparművészeti Múzeum ART deco 21 elnevezésű pályázatára készítette el a tervezőnő a Litraconnal díszített prototípust, egy ezüstbe foglalt geometrikus üvegbeton gyűrűt. Ezt végül a pályázat legjobbjainak ­csoportos tárlatán be is mutatták.

Az ékszer a múzeum gyűjteményének darabja lett. Hónapokkal később született meg az első teljes, öt gyűrűből és egy nyakláncból álló sorozat – mesélte ­Losonczi Áron. Bár a márkaépítési folyamat ­első lépéseinél tartanak, a jelek szerint „működik a dolog”. Ha egyelőre nem is az építészetben használt üvegbeton elemekhez hasonló, de érezhető érdeklődés van az ékszerek iránt.

Olyannyira, hogy például Kana­dában már remény van arra, hogy az ország egyik neves ékszerforgalmazó hálózatába is bekerülnek a gyűrűk. A lánc nevét egyelőre nem kívánta elárulni lapunknak, mert – mint fogalmazott – ezt a megál­lapodást nem szeretné elkiabálni. Emellett itthon is vannak már hasonló tárgyalások, de a magyar piacon vélhetően a webáruházas értékesítés lesz az alapvető irány.

Az üvegbetonhoz egyébként az elmúlt évek egyik legnagyobb vissz­hangot kapó – nemzetközi fórumokon zajló – szabadalombitorlási ­pere köthető, amely végül Lo­sonczi Áron javára dőlt el.

Falra és ujjra egyaránt jó
Falra és ujjra egyaránt jó

Az ügy azzal robbant ki még 2007-ben, hogy Losonczi hozzájárulása nélkül kezdett bele a Heidelbergcement AG a fényáteresztő beton gyártásába. A feltaláló 2009-ben a társaság ellen megnyerte a szabadalombitorlási pert, míg tavaly ismét jogerősen nyert egy úgynevezett ­felszólalási eljárásban, melyet a fényáteresztő beton európai szabadalma ellen indítottak olyan cégek, amelyek sajátjukként kezelték a fényáteresztő beton elkészítési folyamatát.

Ebben az eljárásban az Európai Szabadalmi Hivatal Fellebbezési Tanácsa végül helybenhagyta azt a korábbi döntést, amely révén az üvegbeton Losonczihoz köt­hető európai szabadalma érvényben maradt. Ezzel az is eldőlt, hogy az ebből érvényesített nemzeti szabadalmak ezek után már nem támadhatók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.