Kamionos? Fizessen mobillal!

Mobiltelefon is gyarapíthatják az állam útdíjbevételeit a közúti fuvarozók. A 3,5 tonnánál nagyobb teherautókkal közlekedők tavalyi majdnem 79 milliárd forintot fizettek be, míg az idén április közepéig a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. 44,15 milliárd forintot szedett be a kamionosoktól. Most a Nemzeti Mobilfizetési (NMF) Zrt., és a Nemzeti Infokommunikációs (NISZ) Zrt. kidolgozta a használatarányos útdíjrendszer okostelefonokra telepíthető, HU-GO Mobil néven elérhető alkalmazását. Az új, ingyenesen letölthető szoftver Android és iOS operációs rendszert használó okostelefonokon működik, de készül a Windows Phone platformra optimalizált változat is.

Az új alkalmazás azoknak a közúti fuvarozóknak jöhet jól igazán, akik a papírforma szerint a megtett kilométerek alapján számlázó útdíjrendszer bekapcsolása után háromnegyed évvel, még mindig eseti úthasználatra jogosító, viszonylati jeggyel fizetnek a díjköteles utakon. A NÚSZ adatai szerint vannak ilyenek szép számmal. A magyar útdíjrendszer nyilvántartásába 36 ezer vállalkozás 127 ezer tehergépkocsija került be, ám fedélzeti berendezéssel még mindig csak 67 ezer jármű fizet az utak használatáért. Tehát 60 ezer nem. És így a bevallások 52 százaléka a viszonylati jegyek révén kerül be a HU-GO rendszerébe. Viszonylati jegyet eddig vagy számítógép mellől, vagy a fizetőhelyeken elhelyezett kioszkokon lehetett váltani - ezt helyettesítheti az okostelefonos alkalmazás, amelyben nem csak a jegyet lehet megvásárolni, de bankkártyával is lehet fizetni.

A HU-GO Mobil a közeljövőben újabb kényelmi szolgáltatásokkal bővül. Július 1-én pedig a kormány határozata alapján szolgálatba áll az egységes mobilfizetési rendszer. A Nemzeti Elektronikus Jegy Platform keretében egymás után jelenhetnek meg az egyéni és a közösségi közlekedéshez kapcsolódó szolgáltatások elektronikus, mobil fizetését lehetővé tevő alkalmazások.

Az első fecske előreláthatólag a 3,5 tonnánál kisebb gépjárművek autópályadíjainak eddiginél kényelmesebb rendezését lehetővé tevő alkalmazás lesz, a következő pedig a fővárosi parkolást egyszerűsíti majd le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.