Kamatvágást várnak az elemzők

A Goldman Sachs szerint a piaci helyzet jelentősen enyhült, így van terepe egy újabb MNB-kamatdöntésnek.

Egyöntetűen újabb negyed százalékpontos kamatcsökkentést valószínűsítenek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülésére a nagy londoni befektetési és elemzőcégek felzárkózó piacokra szakosodott elemzői.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont londoni házak szakelemzői kivétel nélkül az MNB monetáris enyhítési ciklusának folytatását jósolták.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai előrejelzésükben kiemelték, hogy a szeptemberben végrehajtott előző kamatcsökkentés óta a magyar állampapírok hozama még tovább csökkent, a magyar szuverén törlesztéskockázatra köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (CDS) árazása pedig "nagyon erősen javult".

A magyar állampapír-aukciók általánosságban sikeresek, és néhány alacsony hitelminősítői besorolású szuverén adós sikeres nemzetközi kötvényajánlata megerősítette azokat a véleményeket, hogy Magyarország is könnyen hozzáférhetne finanszírozáshoz az eurókötvény-piacon.

A piaci kondíciók e javulása arra vall, hogy a forint vagy a finanszírozás szempontjából nem jelentene indokolatlan kockázatvállalást az újabb MNB-kamatcsökkentés – vélekedtek a Goldman Sachs londoni elemzői.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.