Kamattartásra szavaz a piac

A piacokon egyöntetű vélemény szerint sem az angol jegybank, sem az Európai Központi Bank nem nyúl az irányadó rátához mai kamatdöntő ülésén.

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa a szlovén fővárosban tart kihelyezett kamatdöntő ülést. A Reuters brit hírügynökség által megkérdezett elemzők többsége arra számít, hogy a frankfurti székhelyű intézmény nem változtat 0,75 százalékos alapkamatán. A megkérdezettek szűk többsége ugyanakkor azt várja, hogy a szervezet az év végéig 0,50 százalékra csökkenti az egyhetes refinanszírozási eszközére vonatkozó alapkamatot – írja a Profitline.

Az EKB kormányzótanácsa háromszor csökkentett az irányadó euróövezeti kamatszinten azóta, hogy Mario Draghi 2011. november elején átvette a szervezet irányítását. Legutóbb júliusban döntött a kormányzótanács 25 bázispontos kamatcsökkentésről. A testület, amely az EKB igazgatótanácsi tagjaiból és az euróövezeti tagállamok jegybankelnökeiből áll, legutóbbi, szeptemberi ülésén új kötvényvásárlási programot hirdetett meg.

A brit jegybank a döntését közép-európai idő szerint 13.00 órakor jelenti be. Az egyöntetű előzetes elemzői konszenzus azt valószínűsíti, hogy az euróövezeten kívüli legnagyobb uniós gazdaság központi bankja a három és fél éve érvényes 0,5 százalékos történelmi mélyponton hagyja alapkamatát. Az elemzői előrejelzések szerint a Bank of England nem módosítja a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés jelenlegi 375 milliárd fontos (135 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.