Kamatot vágott a román jegybank

A román jegybank (BNR) 25 bázisponttal, 3,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. A lej és a valuta tartalékrátája változatlanul 12 százalék, illetve 18 százalék maradt. A hétfői döntés összhangban van az elemzők várakozásával.

Legutóbb február elején csökkentette a román jegybank az alapkamatot. Akkor szintén 25 bázispontos mérséklést hajtottak végre, és így az irányadó kamat 3,50 százalékra esett.

A román pénzügyi elemzők egyesületének egyik felmérésében megkérdezett elemzők mintegy fele számított arra, hogy a BNR igazgatótanácsa már a hétfői ülésén dönt a kamat 25 bázispontos mérsékléséről - írta a Mediafax hírügynökség.

A többi elemző az év végéig tartotta valószínűnek, hogy a központi bank megteszi ezt a lépést. Az elemzők becslése szerint 2015 végéig három százalékra csökkentik az alapkamatot.

A BNR tavaly négyszer, az idén korábban kétszer csökkentette az irányadó kamatot. A mostani volt a harmadik.

Júniusban 0,66 százalékra csökkent az éves infláció, ami történelmi mélypontnak számít Romániában. A román jegybank májusban 3,3 százalékra csökkentette az idei nflációs előrejelzését a korábbi 3,5 százalékról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.