Kamatdöntésre várva erősödik a forint

Néhány befektető arra számít, talán megáll a kamatcsökkentésekben picit a magyar jegybank - a javuló nemzetközi hangulat mellett ez is segíti a forintot.

Javuló nemzetközi befektetői hangulatban a régiós devizákkal együtt erősödött kedden délelőtt a forint. Az eurót tizenegy óra előtt 296,40 forinton jegyezték, szemben a keddre virradóra a nemzetközi deviza kereskedelemben tartott 298,50 és a hétfő esti 299,04 forintos jegyzéssel. A svájci frankot a hétfő esti 244,41 forint után kedden délelőtt 241,83 forinton jegyezték, a dollár jegyzése 228,27 forintról 225,65 forintra, a japán jené pedig 2,3360 forintról kedd délelőttre 2,3188 forintra csökkent.

A Magyar Nemzeti Bank kedd kora délutáni kamatdöntő ülésétől az elemzők többsége újabb 25 bázispontos kamatvágást várt. Ezt  a piacok már érvényesítették az árfolyamokban - azonban néhányan arra számítanak, esetleg megáll és szünetet tart a jegybank a csökkentésekben. Valószínű ez is erősíti most a hazai valutát. Akárhogy is alakul azonban, a befektetők figyelme elsősorban a kamatdöntést kísérő közlemény és a friss makrogazdasági prognózis felé fordul majd.

A forintot segíti a jobb környezet is, az euró szerény erősödést ért el a dollárral szemben, a hétfő esti 1,3098 dollár után kedden délelőtt 1,3136 dolláron állt a jegyzése.

A lengyel zloty azonban kedvező makrogazdasági adatok hatására, illetve a zloty árfolyamát támogató banki intervenciók hírére nagyot erősödött. Májusban az elemzői várakozásokat messze felülmúló mértékben, évi 0,5 százalékkal, az előző havihoz képest pedig 1,6 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom Lengyelországban. A lengyel PAP hírügynökség által elemzők körében végzett felmérés átlaga évi 0,1 százalékos csökkenés és havi 0,4 százalékos emelkedés volt. 

Wojciech Kowalczyk pénzügyminiszter helyettes keddi nyilatkozata szerint az állami BGK bank időről időre zloty vásárlásokat hajt végre a devizapiacon a lengyel deviza gyengülésének megakadályozására.  A zloty árfolyama a kora reggeli 4,33-as euró jegyzésről 4,30-ra erősödött.

Az euróval szemben a cseh korona és a román lej is erősödött kedden. Az eurót a kora reggeli 25,82 után 25,78 cseh korona, illetve 4,53 után 4,50 lej árfolyamon jegyezték tizenegy óra előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.