Kamatcsökkentésre számít London

Londoni elemzők szerint még az idén 3 százalékra csökkenhet a magyar jegybanki alapkamat. A határidős piacokon egyelőre mást gondolnak.

A magyar gazdaság kockázati környezete lehetővé teszi, hogy még az idén 3,00 százalékra csökkenjen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata a jelenlegi 3,80 százalékról - jósolták meredeken lefelé módosított pénteki előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó szakelemzői új prognózisukban közölték, hogy 0,75 százalékponttal lejjebb vitték az idei MNB-kamatmélypontra szóló előrejelzésüket, és 2013 végére most már 3,00 százalékos jegybanki alapkamatot várnak.

A ház közgazdászai elismerik, hogy ez a prognózis 0,30 százalékponttal alacsonyabb a határidős piacokon árazott szintnél is. Indoklásukban ugyanakkor kiemelik azt a véleményüket, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve alapállásának enyhülése, az amerikai kamatvárakozások korábbi átárazódását követő korlátozott és fokozatos forintárfolyam-reakció, a továbbra is gyenge magyar gazdasági növekedés, valamint a magyar jegybank "lassan, de fokozatosan növekvő toleranciája" a gyenge forinttal szemben várhatóan "merészebb" kamatcsökkentésre készteti az MNB-t rövid távon.

A forint - bár továbbra is fokozatos gyengülő pályán van, és ez egybevág a GS hosszú távú árfolyampálya-előrejelzésével - más felzárkózó piaci valutáknál kisebb eladási nyomásnak volt kitéve a Fed mennyiségi enyhítési programjának visszafogásáról szóló első hírek után. A forintot a magyar folyómérlegtöbblet, a pozitív reálkamatok és a viszonylag kismértékű tőkekiáramlás is támogatja - hangsúlyozzák a Goldman Sachs londoni elemzői.

Mindeközben az MNB is egyre toleránsabb a forintgyengüléssel szemben. Ennek okai között van a devizahitelesek terheinek enyhítését célzó árfolyamgátrendszer növekvő népszerűsége, az MNB növekedésösztönző célú hitelprogramja, amelynek forrásai segítik a kis- és közepes vállalkozásokat devizaalapú hiteleik törlesztésében, valamint az IMF-hitel előtörlesztése és a forintkötvények egyre nagyobb súlya a finanszírozásban. E tényezők mérsékelték a magyar gazdaság érzékenységét a devizaárfolyam-változásokra - áll a Goldman Sachs elemzésében.

A ház londoni elemzői a további MNB-kamatcsökkentéseket támogató tényezők közé sorolták a Fed váratlan döntését a mennyiségi enyhítési ciklus leépítésének halasztásáról. A GS szerint ez szintén nyújt valamelyes támasztékot a felzárkózó piaci befektetési eszközöknek, és csökkentheti a forintra nehezedő, lefelé ható kockázatokat, amelyek a kamatfelár szűküléséből erednek.

Más nagy londoni házak is jósolják, hogy az MNB enyhítési ciklusa a 3,00 százalékos alapkamat eléréséig tarthat, jóllehet ez továbbra sem teljesen konszenzusos előrejelzés a City elemzői közösségében.

A JP Morgan bankcsoport londoni közgazdászai a ház heti globális helyzetértékelésében közölték: a várakozásoktól elmaradó legutóbbi magyar inflációs adatok nyomán, valamint a kilátásba helyezett újabb rezsicsökkentési intézkedések figyelembevételével lefelé módosítják az MNB jelenlegi monetáris enyhítési ciklusának végpontjára adott prognózisukat.

A ház eddig 3,50 százalékos kamatszinten várta a magyar jegybank kamatcsökkentési sorozatának végét, új előrejelzése szerint azonban az MNB-alapkamat 2014 első negyedében 3,00 százalékig süllyed a jelenlegi 3,80 százalékról.

A JP Morgan londoni szakelemzőinek számításai szerint az éves szintű magyarországi inflációs ütem valószínűleg 2014 novemberéig az MNB 3 százalékos célszintje alatt marad.

A cég közgazdászai új prognózisukban azt is valószínűsítették, hogy az MNB meredeken lefelé módosítja 2014 egészére szóló átlagos inflációs előrejelzését a szeptemberben esedékes inflációs jelentésben.

A JP Morgan saját becslése szerint a jövő évi átlagos infláció 2,5 százalék lesz Magyarországon az MNB jelenleg érvényes 3,2 százalékos előrejelzése százalék helyett.

A JP Morgan londoni szakértői mindezek alapján arra számítanak, hogy a monetáris tanács szeptemberben és októberben is egyaránt 0,20 százalékponttal, az év további kamatdöntő ülésein pedig 0,10 százalékpontos lépésekben csökkenti alapkamatát, amely így 2013 végére 3,20 százalékig süllyedhet. A cég módosított várakozása szerint innen csökken tovább a 3,00 százalékos végpontig az MNB-alapkamat 2014 első negyedében.

A UBS - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - londoni közgazdászai azonban éppen ellentétes állásponton vannak. Új előrejelzésükben közölték: felülvizsgált várakozásuk szerint az MNB Monetáris Tanácsa szeptemberben 0,10 százalékponttal 3,70 százalékra csökkenti alapkamatát, és ezután be is fejezi a kamatcsökkentési sorozatot.

A UBS elemzőinek megítélése szerint ugyanis "gyors ütemben fogy" a mozgástér a további enyhítésekhez, különös tekintettel arra, hogy az augusztusi MNB-kamatcsökkentés óta a forint a 300 forint/eurós határszint felett is járt, és a globális kockázati környezet is bizonytalanabb lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.