Kalifornia is csődbe megy?

A csőd szélén tántorgó Kaliforniának nem dob mentőövet a szövetségi kormány, a kaliforniai vezetők kitartó washingtoni lobbizása ellenére sem - hangzott el a CBS televízió szerdai tudósításában.

Az Obama-kormány elutasította, hogy rendkívüli segélyt nyújtson Kaliforniának, amely a legnagyobb gazdasági erejű szövetségi állam, gazdasága nagyobb, mint Kanadáé vagy Brazíliáé. Kaliforniai vezetők egymásnak adták a kilincset az utóbbi hetekben Washingtonban: figyelmeztettek, hogy a jelentős súlyú nyugati parti állam "csődbe mehet" a pénzügyi válság miatt. S bár az ügyben magas szintű válságtanácskozást tartottak a fővárosban, az Obama-adminisztráció gazdasági vezetői nem hajlandók segítséget nyújtani. Attól tartanak ugyanis, hogy ha Kalifornia segélyt kap, akkor szövetségi államok egész sora fog hasonló segítségért folyamodni.

Kaliforniáé a világ 8. legnagyobb gazdasága, nehezen képzelhető el az Egyesült Államok gazdasági felépülése, ha az állam elbukik, hangoztatta Zoe Lofgren, Kalifornia egyik washingtoni kongresszusi képviselője. John Chiang, Kalifornia pénzügyi főellenőre a napokban azt mondta, az állam 50 napon belül fizetésképtelenné válhat. Arnold Schwarzenegger kormányzó közölte: veszélyben van az iskolák finanszírozása, a tanárok fizetése és a kórházak működése.

Washington persze aggódik, hogy a 24 milliárd dollárra tehető költségvetési hiány lefaragására Kaliforniában jelentős kiadáscsökkentésekre kerülhet sor, ami csak fokozná a recessziót, lehúzva az egész amerikai gazdaságot. Timothy F. Geithner pénzügyminiszter, valamint Lawrence Summers és Christina Romer, a Fehér Ház vezető gazdasági tanácsadói végül úgy foglaltak állást, hogy Kalifornia egyelőre képes kitartani, és költségvetésének rendezésével, nem pedig szövetségi támogatással kell kimásznia a válságból.

Egy nevének elhallgatását kérő fehér házi forrás azonban közölte: Washington szoros figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és nem kizárt a szövetség segély, ha az állapotok sokkal rosszabbra fordulnának. Kalifornián kívül már más államok is fordultak segítségért a szövetségi kormányhoz, közöttük az egyik legingatagabb helyzetben levő Michigan, ahol most igyekeznek talpra állítani a két autóipari óriást, a General Motors és a Chrysler céget.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.