Kalauzkommandók: támad a MÁV

Ellenőrök tömeges bevetésével próbálja visszaszorítani vonatain a bliccelést a MÁV-Start Zrt. Az állami vasút személyszállító cégének akcióját a fedélzeti jegyellenőrök vezetik, és tavasszal már 125 jegyvizsgálóval több vadászik majd a jegy nélkül utazókra.

A szigorú fellépésre elsősorban a fővárosi elővárosi vonatokon számíthatnak az utasok. A MÁV-Start közlése szerint a bliccelők kiszűrésével foglalkozó első 25 fedélzeti jegyellenőr már munkába is állt. A vasútnál újnak számító munkakör abban különbözik a jegyvizsgálókétól, hogy a fedélzeti jegyellenőrök kizárólag az utasokra koncentrálnak: forgalmi feladatokkal, például a vonat menesztésével nem foglalkoznak. Egyetlen dolguk az utazásra jogosító dokumentumok ellenőrzése.

A személyszállító vasútnál arra is figyelmeztettek: a kalauzok és a fedélzeti jegyellenőrök közfeladatot ellátó személyek, akiket fokozott büntetőjogi védelem illet meg. Tavaszra létszámuk száz fővel növekszik. A héten bevetett első kontingens után december végétől újabb ötven, tavasztól pedig még félszáz, a menetjegyek, bérletek és a kedvezményre jogosító iratok ellenőrzésére jogosult vasutas dolgozik majd a vonatokon.

A MÁV-Start közleménye szerint egy jegyvizsgáló képzése csaknem négy hónapig tart. A további képzések decemberben és januárban indulnak.

Az új vasutas munkavállalók elsősorban a budapesti, elővárosi forgalomban teljesítenek szolgálatot, mert ebben a térségben a legjellemzőbbek a visszaélések a nagyobb utasforgalom és a rövidebb utazással töltött idők miatt. Márpedig éves szinten több milliárd forintos nagyságrendű az a bevételkiesés, amit a jegy nélkül, illetve a jogosulatlanul igénybe vett kedvezményekkel utazók okoznak.

A vasútnál ígérik: folyamatosan bővítik a jegyértékesítési rendszert is. A cél, hogy az utasok egyszerűbben és gyorsabban tudják megvásárolni az utazáshoz szükséges jegyeket, bérleteket. Idén negyvenhét új jegykiadó automatát már szolgálatba állítottak a Budapest–Cegléd–Szolnok vonal állomásain, megállóhelyein, valamint a Budapest–Újszász–Szolnok vonal mellett található egyes állomásokon és megállóhelyeken.

A véletlenre azonban nem bíznak semmit. A MÁV-Start kilátásba helyezte, hogy bizonyos napokon és időszakokban a Keleti, a Nyugati vagy a Déli pályaudvaron működtetik majd a peronkapukat. Mi több, ellenőreik a vonatról leszállva, az állomásokon is kérhetik a menetjegyeket vagy bérleteket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.