Kacsa, hogy az oroszok elzárták a gázt

Teljes mértékben alaptalannak nevezték forrásaink azokat a magyar sajtóspekulációkat, miszerint az újabb ukrán-orosz gázviták nyomán Magyarországra ne érkezne meg Ukrajna felől az Oroszországtól megrendelt gáz: a szállítások zavartalanok. Miközben ezt Ukrajna is megerősíti, fura játékba kezdett: szavaikból ugyanis az tűnik ki, hogy most épp nem is kell nekik Oroszországtól gáz.

Teljes mértékben alaptalannak, egyszerű sajtókacsának minősítették forrásaink azokat a terjengő híreket, miszerint Magyarország felé megszűnnének az orosz gázszállítások. A megrendelt mennyiség zavartalanul érkezik a magyar-ukrán határon és ebben az elkövetkező időszakra sem látszik semmiféle megingás - közölték forrásaink.

A téves pletyka alapja, hogy Oroszország a szerinte kifizetetlen ukrán gázszámla miatt ismételten megszakította a szomszédos országba szánt gázszállításait. Ez azóta, hogy a két, amúgy egymással háborús feszültségben álló fél többszöri megszakítás után megállapodott a szállítások előrefizetéses megújításáról, többször is előfordult, olyan esetekben, amikor Oroszország szerint az ukrán fél nem fizette ki előre az általa megrendelt gázadagokat. Azóta Ulrajnába folyamatosan érkezik a nyugat-európai segítség pénz és gáz formájában is. Utóbbi nyugati gázbeszállítást részint Magyarország biztosítja. Sőt iparági hírek szerint a kormányfő-közeli MET-et is az eladók között találjuk.

Az ukrán gáz elzárása nyomán ismételten felütötték fejüket azok a spekulációk, miszerint ilyen esetben Ukrajna akár az országon keresztül Nyugat-Európába szánt gázt is megcsapolhatja. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy ilyenre ténylegesen utoljára hat éve, 2009-ben került sor. Az esetet követően oly mértékben megnövelték az Ukrajnán áthaladó gáz megcsapolása elleni szerződéses biztosítékokat, hogy a nyugati szállítmányok az országban azóta kitört - nem kevéssé pont eme szerződésekben eredeztethető - polgárháború és orosz-ukrán fegyveres konfliktusok ellenére a nyugati határaikon átadott gáz mennyisége sose esett a megrendelt érték alá. Más kérdés, hogy a nyugati felek tekintete azóta mereven a mérőórára szegeződik.

Mindazonáltal azt, hogy Ukrajna nem csapolja meg a nyugati gázszállítmányokat, mai közleményében az ukrán állami gáztársaság is sietett leszögezni. Szintén felhívták a figyelmet arra, hogy a rajtuk keresztül szállított nyugati megrendelések az elmúlt évek során akkor is zavartalanul megérkeztek a címzetthez, amikor Ukrajna nem kapott Oroszországból gázt.

Angol nyelvű közleményük kissé trükkös megfogalmazása ugyanakkor nem cáfolja tételesen, hogy ne fizették volna ki előre a gázt. Mint írják, az előre fizetett gázmennyiség azonnali leszállítását követelik a gázszállításokat végző orosz állami Gazpromtól. Másrészt további megrendeléseket az ukrán belföldi igények és Ukrajna nyugat-európai gázbeszerzési feltételei függvényében fizetnek ki az orosz fél számára. Ebből tehát az következik: Ukrajna azért nem fizetett előre az orosz gázért, mert per pillanat nincs rá szüksége.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.