K and H: óvakodj a részvényektől!

„A következő hónapokban a növekedési kilátásokról érkező kedvezőtlen hírek hatására növekedhet a bizonytalanság, ami a részvénypiacon korrekciót indíthat el, a befektetők pedig a biztonságosabb befektetések felé fordulhatnak. A növekvő kockázatok miatt elsősorban az óvatosabb – pénzpiaci, valamint tőke- és hozamvédett – befektetéseket ajánljuk” – javasolja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A forint árfolyama viszonylag stabilnak tekinthető, leginkább az EU/IMF-tárgyalások alakulása, valamint az eurózóna helyzete mozgatja. A befektetői hangulat romlása, valamint a tárgyalások elhúzódása miatt a kockázatok jelenleg felfelé mutatnak, így a következő időszakban további gyengülés valószínűsíthető.

Az euró és a dollár árfolyamát továbbra is főként az eurózóna helyzete határozza meg. Mivel a Fed nem tervez újabb likviditásbővítő programot (QE3), így az amerikai deviza várhatóan marad a jelenlegi szinteken, míg az eurózóna újabb adósságproblémái gyengíthetik az eurót. Az előttünk álló negyedév egyik devizapiaci kihívása az lehet, hogy vajon sikerül-e továbbra is fenntartani a svájci frank 1,20-as árfolyamát.

Annak ellenére, hogy a gazdasági növekedéssel gyengülő kereslet egyáltalán nem indokolja a jelenlegi magas kőolajárat, mivel egyelőre nem csökken érdemben az olajpiacon tapasztalható politikai feszültség, ezért a magas olajár a következő hónapokban tartósan fennmaradhat, és akár további drágulás várható.

Az ipari fémek szempontjából elsősorban az lesz meghatározó, hogy Kína hogyan tudja menedzselni a növekedés lassulását, ez mennyire fogja visszavetni az ipari nyersanyagok iránti keresletet.

Mivel az alacsony jegybanki alapkamatok miatt negatív az euró- és dollárbefektetések reálkamata, amennyiben növekszik a világgazdaság növekedése körüli bizonytalanság, és ezzel együtt a biztonságos befektetések iránti kereslet, az arany árának további növekedésére számítunk.

Az elhúzódó válság és a gyenge növekedési kilátások miatt idén több kis- és közepes méretű hazai tőzsdei cég is a befektetőkhöz fordulhat friss tőkéért, és részvénykibocsátásra kényszerülhet. A növekvő részvénykínálat nem lesz jó hatással a piac teljesítményére.

A nemzetközi tőzsdéket tekintve rövid távon nem vagyunk optimisták. Az év első hónapjaiban történt emelkedés után a jelenlegi értékeltségi szinteket korrektnek gondoljuk, ugyanakkor a befektetők hangulata igen érzékeny. A további növekedéshez elengedhetetlenek a jó hírek, míg akár pár rossz eredmény is korrekciót indíthat el. 

A negyedévben alapkamat szintjén nagy meglepetés nem várható, ugyanakkor az egyéb jegybanki intézkedések még hozhatnak meglepetéseket. Az európai jegybank a bankrendszer likviditásának növelésével és másodpiaci kötvényvásárlásaival év elejére elérte a perifériás országok kötvénypiacának stabilitását.

Ugyanakkor Spanyolország egyre inkább a figyelem középpontjába kerül, így nem kizárt, hogy az EKB a befektetők megnyugtatása érdekében mégis rákényszerül a piaci beavatkozásra. Az amerikai jegybank döntéshozói ezzel szemben arra utaltak, hogy amennyiben az amerikai gazdaság a biztató jelek ellenére lassulást mutatna, a Fed nem tartja kizártnak az újbóli pénznyomtatást.

A hazai jegybank szempontjából az EU/IMF-megállapodás tető alá hozása lehet érdekes, hiszen a készenléti hitelkeret hatására mind a forint erősödésére, mind az állampapírhozamok csökkenésére számítani lehet, így lehetőség nyílhat a kamatcsökkentésre.

Ami a befektetéseket illeti, a részvények alulsúlyozása minden portfólióban javasolt. Miután a növekedési kilátások bizonytalanok az eurózónában, s az elmúlt hónapokban látott részvénypiaci emelkedést egyelőre nem követte a makrogazdasági adatok hasonló javulása, így a részvénypiaci kockázatokat jelentősnek értékeli a K&H. A magyar részvények helyzete – elsősorban a politikai kockázatok miatt – kedvezőtlen, így alulsúlyozásukat javasolják.

A geopolitikai kockázatok miatt tovább emelkedhet az energiahordozók ára, így a részvényeszközökön belül a nyersanyagok felülsúlyozását javasoljuk. A tőke- és hozamvédett alapok felülsúlyozása: a kedvező árfolyamszintek miatt indokolt a részvénykitettség, azonban a magas kockázatok miatt nem közvetlen, hanem tőke- és hozamvédett formában javasolt.

A hazai kötvények alulsúlyozása, pénzpiaci eszközök felülsúlyozása: a magyar államkötvénypiacon inkább lefelé mutató kockázatokat látunk, a nemzetközi befektetői hangulat romlása esetén jelentős hozamemelkedés következhet be. Így alulsúlyozásra javasoljuk a hazai kötvényeket, és helyette pénzpiaci eszközök vásárlását javasoljuk.

Deviza-felülsúlyozás: a nemzetközi befektetői hangulat esetleges romlása és az EU/IMF-tárgyalások elhúzódása is veszélyt jelent a forint árfolyamára nézve, így összességében a devizaeszközök felülsúlyozását javasoljuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.