Juscsenko beengedi az orosz megfigyelőket

Ukrajna kész fogadni az orosz szakértőket is annak a megfigyelő csoportnak a  keretében, amelyben mellettük az EU és a legnagyobb nyugat-európai  gázvásárlók szakemberei követik majd nyomon, mennyi gáz áramlik Oroszországból az ukrajnai tranzitvezetékbe, s abból mennyi megy tovább Európa felé. Ezt Bogdan Szokolovszkij, Viktor Juscsenko ukrán elnök energiaügyi megbízottja közölte az ITAR-TASZSZ hírügynökséggel  pénteken délelőtt telefonon Brüsszelből. Mint ismert, a megfigyelő csoportnak a tagja lesz a Földgázszállító Zrt. egyik munkatársa is.

A Gazprom vezérigazgató, Alekszej Miller még csütörtökön kijelentette Brüsszelben: azonnal helyreállítják a gázszolgáltatást, amint megkezdik munkájukat a megállapodás szerinti ellenőrök Oroszországban és Ukrajnában.

Szokolovszkij értetlenségének adott hangot amiatt, hogy korábban olyan információk terjedtek el, amelyek szerint "Ukrajna úgymond fél fogadni a megfigyelő csoportban az orosz szakértőket".
Mint mondta, Juscsenko elnök a Dmitrij Medvegyev orosz államfővel folytatott telefonbeszélgetésben már szerdán világosan leszögezte, hogy Ukrajna kész a közös megfigyelésre, és "fel sem merülhet, hogy Kijev ne engedné az orosz szakembereknek is ellenőrizni a gáz áramlását". Már csak azért sem merülhet ez fel, mert a Gazprom szakemberei a sokéves gyakorlatnak megfelelően állandóan az ukrajnai mérőállomásokon tartózkodnak.

Szokolovszkij elmondta, hogy a vonatkozó dokumentum aláírásakor Ukrajna újra deklarálta: Ukrajna nem vesz le jogellenesen a tranzitra küldött gázból, és erre fizikailag-műszakilag nem is képes.

Az ukrán merev elutasító álláspontban történt váltásban minden bizonnyal közrejátszott az is, hogy egyre több helyi nagyvárosban csak a lakások fűtésére elegendő földgáz van, ezért Kelet- és Dél-Ukrajna ipari központjaiban korlátozták a gázfogyasztást.

A másfélmilliós Dnyepropetrovszkban kritikussá vált a gázellátás, a városnak ugyanis egyáltalán nincsenek földgáztartalékai. Az ipari központ vállalatainak csak korlátozott mennyiségben juttatnak gázt, 20 ipari óriást pedig választás elé állított a helyi hatóság, hogy vagy átállnak más fűtőanyag felhasználására, vagy leállnak. A meglévő fűtőolaj- és széntartalékokkal 30 napig biztosítható a termelés, közölte csütörtök esti adásában a TCN ukrán tévécsatorna.

A jelentés szerint Kijevben is gondok vannak a gázzal, az ukrán fővárost távhővel is ellátó Kijevenergo vállalat a normális szint felére esett nyomás miatt kénytelen volt részlegesen olajfűtésre átállítani hőerőműveit. Az olajtartalékok is csak két napra elegendőek, de a vállalat vezetése azt ígéri, hogy rövidesen beszerzi a szükséges tüzelőanyag-mennyiséget.

Gázhiánnyal küszködik a dél-ukrajnai Zapirizzsja, ahol hat nagy iparvállalat tért át más fűtőanyagok felhasználására, hogy az így felszabaduló földgázzal biztosítható legyen a város lakásainak fűtése, és valamennyire stabilizálni lehessen a nyomást a megye gázvezetékrendszerében.
A Krím-félszigeti Szevasztopolban a gáznyomás csökkenése miatt csütörtökön leállították a lakások melegvíz-szolgáltatását. A városi hatóságok szerint az orosz-ukrán gázvita komoly gondokat okoz a helyi gázellátásban.

Rendkívüli intézkedéseket kellett tenniük a kelet-ukrajnai Donyeck hatóságainak is, mivel a térségben az utóbbi két napban felére zuhant a fölgázvezeték-rendszerben a nyomás. Ezért erősen korlátozták a kohászati és vegyipari üzemeknek juttatott energiahordozó mennyiségét. Ennek köszönhetően egyelőre hiánytalan a lakossági fogyasztók és a létfontosságú létesítmények gázellátása.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.