Júniustól jön a minden fölött álló szuperszervezet

Egy nyártól induló szervezet 30 napon belül, az érték 1 százalékáért elbírálja, hogy az alvállalkozó elvégezte-e munkáját. Döntése után pedig a bíróság köteles ideiglenes intézkedést hozni.

Új eszközt alkalmaz a kormány a lánctartozások felszámolásáért: egy közelmúltban elfogadott jogszabályváltozás nyomán létrejön és július 1-jével munkához lát a Teljesítést Igazoló Szakértői Szervezet. Mindezt a lánctartozások magas arányának csökkentése érdekében teszik, hiszen becslések szerint csak az építőiparban évi 400 milliárd forint lehet a ki nem fizetett számlák összege.

A kereskedelmi és iparkamara mellett működő, megbízásos alapon dolgozó, igazságügyi szakértőkből álló új szervezet háromfős tanácsokban jár majd el, és abban segít az alvállalkozóknak, hogy a teljesítési igazolásokhoz könnyebben hozzájussanak – mondta el a Kossuth Rádió reggeli műsorában a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. A gyorsaságot a törvényben meghatározott eljárásrend garantálja: 30 napon belül kell elbírálniuk, hogy egy alvállalkozó elvégezte-e munkáját, és azért jogosan követel-e kifizetést a megbízótól. Az eljárás díja is sokkal olcsóbb lesz, mint most: a kivitelezési érték egy százaléka, de minimum 60 ezer, maximum 400 ezer forint.

Lenner Áron Márk a 180 percben úgy vélte, egy hónap elég kell, legyen megvizsgálni, mi áll a szerződésben, és ahhoz képes mi történt a valóságban, megépült-e például az épület, és ha igen, szerződésszerűen-e. A testület döntése csak egy előzetes vélemény, amely nyitva hagyja a jogorvoslat lehetőségét, azaz bírósági eljárásban továbbra is lehet ezeket a kérdéseket vitatni. A bíróság ugyanakkor a szervezet véleménye birtokában köteles ideiglenes intézkedést hozni, azaz a vitatott pertárgyértéket elvonja az alperestől, ha a felperes rendelkezik egy olyan szakértői papírral, hogy szerződésszerűen teljesített. Mindezt, persze, csak abban az esetben, ha a felperes megfelelő garanciát tud felmutatni, hogy vissza tudja fizetni ezt az összeget, ha a per másképp alakul. Ha ilyen nincs, a bíróság letétbe helyezi a pertárgyértéket.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy ha a Teljesítést Igazoló Szakértői Szervezet sorozatosan elmarasztal egy kivitelezőt, végső szankcióként, akár a kamara által vezetett kivitelezői nyilvántartásból is törölhetik az adott vállalkozást. A szervezet egyébként még nem állt fel, a törvény szerint július 1-jével kell megkezdenie a munkáját. (forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.