Júniusig tabu téma a csőd a GM-nél

Az Obama-kormányzat arra készül, hogy a jövő héten csődeljárást indít a General Motors autógyártó vállalat ellen - jelentette pénteken a The Washington Post. Az újság forrásai szerint a csődeljárás révén az autógyártó számára lehetővé válik a 30 milliárd dolláros pótlólagos állami hitel lehívása. A hírt cáfolta a pénzügyminisztérium szóvivője.

A járműipari konszern vesztesége csaknem kétszeresére nőtt,  eladásainak értéke viszont felére csökkent az egy évvel korábbihoz  képest az idei év első negyedévben. A veszteség 6 milliárd dollár  lett, az árbevétel 22,4 milliárd dollár. Az autógyártás vesztesége  5,2 milliárd, ebből az Egyesült Államokban képződött 3,2  milliárdnyi.

A GM készpénzkiadásai a beszámolási időszakban több mint 10  milliárd dollárral nőttek, miközben az amerikai kormányzattól -  kölcsöntámogatás formájában - 15,4 milliárd dollárnyit kapott. Csőd  esetén az állami kölcsöntámogatás mértéke 45,4 milliárd dollárra  emelkedne.

A kormányzat és a GM korábbi megállapodása értelmében az óriási  - 2004 óta halmozottan 88 milliárd dolláros - veszteséget és  adósságot cipelő cégnek június 1-ig kell elkészítenie átalakítási  tervét, ha ezt nem fogadják el, akkor csődvédelmet kell majd kérnie.  A cég április végén jelentette be, hogy elbocsát 21 ezer  alkalmazottat, megszünteti a Pontiac márkát és törzsrészvényeket  ajánl hitelezőinek az adósság elengedéséért cserébe. Bejelentette  azt is, hogy 6000 márkakereskedéséből 1100-at bezár - írja az MTI.

Az Obama-kormányzat már korábban jelezte, hogy átvenné az  átalakított vállalat legalább ötven százalékát, és valószínűleg fenntartaná a jogot a GM igazgatóinak a kinevezésére.

A The Washington Post értesüléseit cáfolta a pénzügyminisztérium, hangsúlyozva, hogy nem áll szándékában a jövő héten a csődeljárás elindítására kényszeríteni a detroiti autógyártót. Mindenképpen megvárják az átalakítási tervet, csak annak elemzése után tudnak felelősségteljes döntést hozni a General Motors jövőjéről. Az új stratégiát részlezető jelentést viszont június elsejéig biztosan nem kapják meg - írja a Reuters.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.