Júniusi infláció: 3,7 százalék

2009. június ban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,1 százalék volt. 2008. júniushoz viszonyítva az árak 3,7 százalékkal növekedtek.

Idén, az első hat hónapban, átlagosan 3,3  százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Egy hónap alatt – 2009. májushoz viszonyítva – az élelmiszerek árai 1,6 százalékkal csökkentek. 2008. júniushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,9 százalékkal emelkedtek- jelenti a KSH..

Árcsökkenés következett be az idényáras élelmiszerek (9,2 százalék), valamint az étolaj (2,9 százalék) esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal nőtt. A legnagyobb
mértékben az egyéb cikkek árai emelkedtek (1,9 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 5,3  százalékkal nőtt.

Átlag feletti áremelkedés volt megfigyelhető a szeszes italok, dohányáruk (0,8 százalék), valamint a szolgáltatások (0,3 százalék) esetében. Ez utóbbin belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 2,6 százalékkal kellett többet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek árai az átlaggal megegyező mértékben emelkedtek. A háztartási energia (0,4 százalék) és a ruházkodási cikkek (0,3 százalék) körében kis mértékű árcsökkenés következett be.

Ezen belül jelentősen drágult a sertészsiradék 30,7, a rizs, hántolmányok 16,2, az idényáras élelmiszerek 14,4 és a párizsi, kolbász 10,2 százalékkal. Árcsökkenés következett be az étolaj (15,7 százalék), a sajt (12,3 százalék) és a liszt (9,2 százalék) esetében. A háztartási energia átlagot meghaladó, 8,0  százalékos áremelkedésén belül a vezetékes gáz ára 20,6  százalékkal nőtt, míg az elektromos energiáé 2,8 százalékkal.

Az átlaghoz képest nagyobb mértékben (6,4 százalék) drágultak a szeszes italok, dohányáruk is. Átlag alatti áremelkedés volt megfigyelhető a szolgáltatások (3,6 százalék) körében, ezen belül a szemétszállítás 10,6, a társasházi közös költség 9,4, a csatornadíj 7,9, valamint a vízdíj 7,8  százalékkal drágult. A tartós fogyasztási cikkek (1,6 százalék) és a ruházkodási cikkek (0,5 százalék) esetében szintén átlag alatti volt az áremelkedés. Az egyéb cikkek körében árcsökkenés következett be (1,1 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 12,3  százalékkal csökkent, a gyógyszer, gyógyáru 4,9  százalékkal drágult az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője elmondta: a  júniusi inflációs adat kedvezőbb az elemzői várakozásoknál, az  eltérés szerinte teljes egészében az élelmiszerárak alakulásának  köszönhető. Ugyanez volt a helyzet a májusi mutatóval, csak pont  fordítva: az élelmiszerek akkor a vártnál nagyobb mértékben  drágultak - emlékeztetett.

Az MKB elemzője eddig 5,4 százalékos éves átlagos inflációt és  8,4 százalékos decemberi drágulást jósolt, ám úgy vélte, a júniusi  adat után mindkét előrejelzést néhány tizedszázalék-ponttal lefelé  kell majd módosítani.

A monetáris politikának jól jön a kedvező inflációs adat, amely  megnöveli a kamatvágás esélyét - mondta Kondrát Zsolt, aki a  Monetáris Tanács következő kamatdöntő ülésén 50 bázispontos  alapkamat-csökkentést valószínűsít.
A közeljövőről szólva felhívta a figyelmet arra, hogy a júliusi  inflációs adat már mutatni fogja az áfa- és jövedékiadó-emelés  hatását - "kérdés, a vállalatok mennyire hárítják át az adóemelést a  fogyasztókra" - fogalmazott. Úgy vélte, feltehetően egy-két hónapig  elhúzódik majd, amíg az adóemelés teljes hatása érvényesül az  árakban.

Kondrát Zsolt szerint az árszínvonal-emelkedés júliustól 6-7  százalékra ugrik, év végére pedig 8 százalék közelébe is eljuthat,  bár utóbbiban az elemző által várt kőolaj- és benzináremelés hatása  is benne van. Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője  júliusra 6 százalék körüli inflációt vár, míg Suppan Gergely, a  Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. makroelemzője szerint "bőven 7  százalék fölé" ugrik majd a drágulás üteme a hetedik hónapban.
Suppan Gergelyt elmondta: nem lepték meg a piaci konszenzusnál  alacsonyabb júniusi inflációs adatok, hiszen számolt azzal, hogy a  szezonális élelmiszerek májusi áremelkedése csak átmeneti volt, és  júniusban korrigálnak az árak.

Az elemző hozzátette: a júniusi adatok azt mutatják, hogy a forintgyengülés hatása nem gyűrűzött tovább a fogyasztói árakba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.