Júniusban csak stagnált a gazdaság

Stagnált júniusban a magyar gazdaság az előző hónaphoz képest a Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (gyia) szerint - tájékoztatott a kutatóintézet hétfőn.

A gyorsulási irányadó szerint júniusban 0,01 százalékkal szűkült a gazdaság, amely még mindig a mélypont közelében van. Egyelőre nem indult meg a fellendülés, amelyet az optimistább elemzők az év második felére tesznek, a pesszimisták pedig legkorábban egy esztendő múlva számítanak növekedésre. Éves összehasonlításban továbbra is nagy a visszaesés, ebben a korábbi időszak csökkenései játsszák a legnagyobb szerepet - közölte az Ecostat. A gyorsulási irányadót alkotó indikátorok közül hat csökken, míg négy növekedett.

Az ipari termelés volumene lényegesen lecsökkent, a szektor "élen járt" a visszaesésben az utóbbi fél évben, és a nehézségek még mindig nem múltak el. Nem voltak kedvezőek a német üzleti várakozások sem, amelyek jelentős mértékben meghatározzák a magyar vállalatok rendeléseit. A hektikus pénzügyi mutatók közül a pénzmennyiség (M1) szűkülése, a hosszú és rövid lejáratú állampapírok kamatkülönbségének mérséklődése és a gépjárműhitelek állományának csökkenése is hozzájárult a gazdaság zsugorodásához. Ezzel szemben a reálkamatok csökkenése jótékonyan befolyásolta az index alakulását.

A reálkeresetek szűkülése is rontotta a mutatót, ugyanakkor a nem élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma növekedést mutatott. A budapesti tőzsdeindex korábbi alacsony értékről történő visszatérése is segíti az indikátort. A gazdasági kilátások egyelőre nem mutatnak érdemi javulást. Bár több konjunktúra-jelzőszám is emelkedett valamelyest, a hazai elemzők és kutatóintézetek továbbra is lefelé módosítják idei prognózisukat. A nagy nyugati gazdaságokból sem érkeznek még a várt jó hírek, pedig egyre erőteljesebb beavatkozásra szánják el magukat a kormányok és jegybankok. A gyorsulási irányadó (gyia) nemzetközi módszereken alapuló vezető indikátor típusú mutató, amelyet a GDP alakulását jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. A gyia mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.