Júliustól céges hődíjat emel a Főtáv

Július 1-től a fővárosi Főtáv átlag 12 százalékkal emeli a háztartásokon, illetve közintézményeken kívüli – jellemzően céges – fogyasztók hődíját – számítható ki némi utánajárást követően a Főtáv pénteki közleménye nyomán. A lakosság, illetve a közintézmények díja nem változik.

Meglehetős bonyolult közleményt hozott nyilvánosságra pénteken a főváros hőellátásáért felelős Főtáv.

Közlésük szerint a hatósági áras lakosság, illetve a külön kezelt intézményeken kívüli fogyasztóikra vonatkozó hődíj (ezek jellemzően a cégek) a közüzemi szerződésben meghatározott hőközponti hőmennyiségmérés szerint légköbméter alapján fizető ügyfeleik esetében gigajoule-onként (GJ) 3 ezer 849 forintra módosul.

Az egyösszegű díjfizetés esetén választható díjtételek hődíja 4 ezer 866 forint/GJ lesz.

A díjfizetés módjától függetlenül választható díjtételek esetén az új hődíj 3 ezer 184 forint/GJ.

A közüzemi szerződésben lekötött hőteljesítmény esetén alkalmazott hődíj 3 ezer 94 forint/GJ.

A június 1-i keltezésű közlemény ezen felül azt rögzíti (általunk jelentősen leegyszerűsítve), hogy ezeket a díjakat május 1-i hatállyal módosították, de csak július 1-től alkalmazzák.

A közzétevő BVK Holdingnál lapunknak megerősítették: minden más adattól függetlenül ez azt jelenti, hogy a díjak július 1-től változnak.

A módosulás mértékének kiszámolása sem okoz kis fejtörést. A Főtáv ugyanis, noha február 1-jén a mostanihoz hasonló módon új tarifákat "hirdetett ki", ám azokat soha nem "alkalmazta". Vagyis azt ily formán mostantól elfelejthetjük, mintha meg se történt volna.

Jelenleg – tehát június 30-ig – a nem lakossági, illetve közintézményi körbe tartozó Főtáv-ügyfelek a tavaly decemberben kihirdetett és alkalmazott tarifákat fizetik.

Ez alapján számításaink szerint az első kör közel 12, a második mintegy 9, a harmadik és a negyedik pedig egyaránt több mint 13 százalékkal magasabb hődíjat fizet júliustól.

Ez a számlában körülbelül 6 százalékos emelkedést jelent, ugyanis annak jelentős részét az alapdíj teszi ki, ami ezúttal nem változik.

A Főtáv a változást a nemzetközi energiaárak emelkedésével és a forint gyengülésével indokolja.

Mint már említettük, a lakosságot és a kivételezett intézményi kört ez a döntés nem érinti. Számukra továbbra is változatlan marad az árszint, mivel azt a kormány tavaly márciusban országszerte befagyasztotta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.