Júliusban 3,1 százalékra csökkent az infláció

A fogyasztói árak 2011. júliusban 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint júniusban. Az árak tavaly júliushoz képest 3,1 százalékkal nőttek.

Egy hónap alatt – júniushoz viszonyítva – az élelmiszerek árai 1,2 százalékkal csökkentek, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 11,4 százalékos árcsökkenése következtében. Árcsökkenés volt megfigyelhető a cukor (6,9 százalékos), a liszt (2,4 százalékos) és az étolaj (1,3 százalékos) esetében is.

Növekedett a párizsi, kolbász (1,9 százalék), a kávé (1,5 százalék), a szalámi, szárazkolbász, sonka (1,4 százalék) és csokoládé, kakaó (1,2 százalék) ára. A főcsoportok közül a szolgáltatások árai emelkedtek a legnagyobb mértékben, 0,7 százalékkal, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 6,5 százalékkal kellett többet fizetni. Kismértékű áremelkedés volt megfigyelhető a szeszes italok, dohányáruk (0,2 százalé) és a háztartási energia (0,1 százalék) körében.

A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkek ára átlagosan 2,5 százalékkal csökkent. Szintén árcsökkenés következett be az egyéb cikkek esetében, ezen belül a járműüzemanyagok ára 0,9 százalékkal csökkent. A tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, az előző hónaphoz viszonyítva.

12 hónap alatt, tavaly júliushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,4 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a liszt (61,2 százalék), a cukor (52,0 százalék), az étolaj (36,7 százalék), a
péksütemények (17,4 százalék), a tej (16,7 százalék), a kenyér (13,3 százalék) és a sajt (12,1 százalék) ára.

Árcsökkenés következett be az idényáras élelmiszerek (14,5 százalék) és a tojás (3,2 százalék) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 4,9 százalékkal emelkedett a ruházkodási cikkek, valamint 4,4 százalékkal az egyéb cikkek ára, ez utóbbin belül a járműüzemanyagok 10,2 százalékkal drágultak. Szintén átlag felett, 3,5 százalékkal nőtt a háztartási energia ára, ezen belül a távfűtés 5,9 százalékkal, a vezetékes gáz 2,6 százalékkal drágult. A szolgáltatások áremelkedése átlag alatti volt (2,1 százalék).A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,4 százalékkal, a szeszes italok, dohányárukért átlagosan 0,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

Az első hét hónapban egyébként átlagosan 4,0 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.